Об’єднані громади Житомирщини розроблятимуть плани поводження з відходами

Об’єднані громади Житомирщини розроблятимуть плани поводження з відходами

Децентралізація
Укрінформ
Про культуру поводження з твердими побутовими відходами та можливість заробляти на них гроші, зменшуючи шкідливий вплив на екологію, говорили експерти з головами об’єднаних громад Житомирщини.

Про це йшлося під час вступного семінару-презентації проекту «Покращення якості послуг в сфері управління відходами на муніципальному рівні в ОТГ».

Захід пройшов з ініціативи Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В управлінні відходами є багато проблем у містах, ОТГ та державі загалом. Це актуальна тема, яка потребує нагального вирішення і, сподіваюся, що пілотний проект, до якого потрапила область, дасть можливість знайти нові підходи до сортування й переробки сміття та реалізувати. Ми готові працювати над тим, аби Житомирщина  була не тільки першою в державі з децентралізації, а й стала лідером за успішними практиками поводження із побутовими відходами», - зауважив директор Житомирського ЦРМС Василь Невмержицький.

Житомирщина разом із Волинською та Дніпропетровською областями потрапили до однорічного пілотного проекту у сфері поводження з відходами, який реалізується в рамках Програми «U-LEAD з Європою» і втілюватиметься спільно з Кластером сталого економічного розвитку GIZ.

За словами експерта проекту GIZ Наталі Денисенко, поводження з відходами – це виклик не тільки для України, а й світу. Водночас, громадяни мають розуміти, що сміття є ресурсом, на якому можна заробляти гроші.

«Це технічний проект, спрямований на формування свідомості та стратегічного мислення, використання світового досвіду і визначення ключових пріоритетів. Зрештою, його реалізація дозволить залучити інвесторів, а згодом приєднати й інші області», - акцентувала Денисенко.

Як пояснив регіональний координатор GIZ Сергій Пономарьов, зараз триває відбір партнерських ОТГ, що подають заявки. У кожній області до проекту долучаться по 10 громад,  для яких організовуватимуть тренінги та семінари за участі міжнародних експертів, а також вони розроблятимуть плани поводження з відходами. Найуспішнішим досвідом пілотних ОТГ зможуть скористатися в майбутньому і в інших областях.

Експерти підсумували, що нині на території Житомирської області є 845 сміттєзвалищ, які займають 509 гектарів площі та 5 полігонів, що розташовані на 123 гектарах. Найбільше сміттєзвалищ налічується в Овруцькому, Радомишльському, Новограді-Волинському, Черняхівському та Коростенському районах.

Область, у порівнянні з іншими учасниками пілотного проекту, на 84% забезпечена власними полігонами, а середня відстань від них до сусідніх громад становить 30 кілометрів, що є цілком доступно.

Експерти проекту провели опитування жителів громад у трьох пілотних областях. На Житомирщині до нього долучилося 19 ОТГ.

Підсумки опитування громадської думки свідчать, що всі 100% респондентів визнають проблему поводження з відходами гострою та актуально. У Житомирській області 89% опитаних переконані, що основою культури поводження зі сміттям є його сортування.

Читайте також: Міжнародні експерти рекомендують визначити дату завершення об'єднання тергромад

Найбільшими проблемами у своїх громадах люди називають брак контейнерів та спеціалізованих пунктів прийому відходів, низьку культуру поводження з відходами, брак коштів на якісне обслуговування громадян та відсутність кваліфікованого персоналу.

Серед найефективніших методів, які можуть змінити ситуацію з відходами, респонденти вважають просвітницькі заходи, починаючи із садочка та школи, а також покращення матеріально-технічної бази та застосування адміністративних заходів до тих, хто залишає сміття у лісі чи на берегах річок.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ірина Чириця

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-