Міжнародні експерти рекомендують визначити дату завершення об'єднання тергромад

Міжнародні експерти рекомендують визначити дату завершення об'єднання тергромад

Децентралізація
Укрінформ
Міжнародні експерти відзначають зростання доходів місцевого самоврядування у 2017 році, але водночас вказують на послаблення стимулів для об'єднання громад та рекомендують Кабміну визначити дату завершення процесу добровільного об'єднання тергромад.

Про це йдеться у звіті «Фінансова децентралізація та реформа фінансів органів місцевого самоврядування в 2014-2017 роках», який презентували сьогодні в Домі децентралізації за підтримки U-LEAD та шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні».

«Уряд має визначити чітку дату завершення процесу добровільного об'єднання та чітко визначити, що громади, які не об'єдналися в ОТГ, будуть об'єднані в порядку адміністративного розпорядження», - йдеться у розділі про рекомендації у звіті.

У документі розглядається досягнутий Україною прогрес у реформуванні місцевого самоврядування через аналіз внутрішніх фінансових відносин за чотири роки, починаючи із 2014 року.

«Ми дійшли висновку, що Україна зробила важливі, але все ж таки обмежені та крихкі зрушення в досягненні визначених у Концепції (реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні - ред.) цілей», - йдеться у документі.

Крім того, згідно з документом, загальні доходи органів місцевого самоврядування у 2017 році зросли на 20% - до 500 млрд грн: «Після коригування з урахуванням інфляції дані показують, що загальні доходи органів місцевого самоврядування дещо знизилися у 2015 році, потім у 2016 році відновилися до рівня 2014 року і зросли на 20% у 2017 році - до 500 млрд грн».

«Попри війну та економічну рецесію, частка загальних доходів держави, що передається органам місцевого самоврядування, з 2014 року стабільно зростає, демонструючи високий рівень дотримання урядом своїх намірів належним чином забезпечувати фінансування органів місцевого самоврядування в країні», - йдеться у звіті.

У документі також наголошується, що реформи істотно розширили повноваження міст обласного значення ОТГ і громад у сфері податків, їхні власні доходи збільшилися з 42 млрд до 63 млрд грн з 2014-го по 2017 роки.

Читайте також: На Житомирщині Станишівська ОТГ реалізує 16 інфраструктурних проектів

Водночас, за даними дослідження, у 2017 році доходи областей зросли на 44%, районів - на 15%, а необ'єднаних громад - на 13%. При цьому доходи міст обласного значення показали «здорове зростання» на 14%.

«Але доходи ОТГ демонструють стагнацію в розрахунку на одного мешканця: ріст з 5780 грн до 5920 грн, або лише на 2,3%», - йдеться у звіті. Цей показник найменший у 2017 році серед усіх рівнів місцевого самоврядування, наголошують експерти.

Крім необхідності встановлення дати, до якої добровільний процес об'єднання територіальних громад буде завершено, експерти рекомендують Кабміну збільшити повноваження ОТГ в оподаткуванні, а також переглянути функції районів та областей.

Проект міжнародної технічної допомоги «Підтримка децентралізації в Україні» здійснюється з 2014 року з метою надання допомоги у впровадженні реформи децентралізації влади та забезпечення її довгострокового впливу шляхом вдосконалення місцевого самоврядування та надання послуг.

Донором проекту є уряд Швеції через Шведське агентство міжнародного розвитку (Sida).

Проект впроваджується компанією SKL International.

Фото: Даніїл Шамкін 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-