Посол Литви відкрив у Мукачівському замку кімнату князя Корятовича

Посол Литви відкрив у Мукачівському замку кімнату князя Корятовича

Фото
Укрінформ
У п'ятницю за участю Надзвичайного та Повноважного посла Литви в Україні Марюса Януконіса в Мукачівському замку "Паланок" відкрили меморіальну кімнату князя Федора Корятовича.

 Експозицію готували понад два роки з допомогою українських та литовських істориків, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ідея виставки з'явилася в 2015 році. Працювали над втіленням ідеї понад два роки через те, що дуже мало збереглося матеріалів тієї доби. Нам допомагали литовські історики, також відомий ужгородський історик Йосип Кобаль”, - розповів почесний консул Литовської Республіки в Ужгороді, автор ідеї меморіальної кімнати князя Корятовича в Мукачівському замку "Паланок" Віктор Гарапко в коментарі кореспонденту Укрінформу. 

Власне, сама виставка складається із чотирьох розділів, що стосуються різних етапів життя князя Корятовича.

Виставку оформили за правилами історичної реконструкції — через обмаль артефактів та документів тієї доби. Центральною є копія відомого портрету князя Корятовича, яка досі зберігається в Мукачівському монастирі, що його, за легендою, заклав на Чернечій горі в Мукачеві сам Корятович. Також експонують реконструкцію лицаря в обладунках тієї доби, герби князя, стенди із історичним відомостями про його діяльність.

“Такі виставки ще раз доводять, що Україна та Литва мають спільні історичні корені завдяки таким особистостям, як князь Корятович. Ваше місто і нині є частиною Європи, як і було в часи князя Корятовича. І щира подяка науковцям України та Литви, яку нашу історію досліджують і роблять такі експозиції», - сказав посол Литви в Україні Марюс Януконіс на відкритті меморіальної кімнати в замку Паланок.

Януконіс зазначив, що сам «Паланок» є одним з кращих замків України. "Це наша спільна історія. Литовський слід на Закарпатті активно вивчається", - констатує дипломат.

Читайте також: У Вільнюсі презентували монографію про місцевий монастир литовською та українською мовами

В Мукачівському замку наразі встановлений пам'ятник князю Корятовичу — на площі у Верхньому дворі. Вважається, що саме він збудував верхній замок. Також в Ужгороді одна із головних площ міста названа на його честь. Ще ім'я князя збереглося у багатьох народних легендах того часу — найвідоміші про Корятовича та змія, Корятовича та колодязь.

Як відомо, Федір Корятович (Коріятович) (близько 1331—1414)—литовський князь з роду Коріятовичів, син Коріята-Михайла Гедиміновича. Із 1393 року став паном Мукачівської домінії на Закарпатті.

Посол Литви відкрив у Мукачівському замку кімнату князя Корятовича

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-