На Полтавщині запустили креативний туристичний маршрут

На Полтавщині запустили креативний туристичний маршрут

Децентралізація
Укрінформ
Креативний турмаршрут, який передбачає споглядання приголомшливих марсіанських пейзажів, ловлю осетрів, польоти на дельтаплані, презентували на території Пришибської ОТГ на Полтавщині учасники кластера "П’ять перлин Дніпра".

Цей проект організовано Полтавським Центром розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС), створеним за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України.

Кластер об’єднує п’ять місцевих територіальних громад - Омельницьку, Піщанську, Недогарківську, Пришибську та Білецьківську. Спільними зусиллями громади взялися реалізувати масштабний проект з розвитку зеленого туризму. Вони використовують аналогічний досвід закарпатців і тепер форсують його фінальну стадію.

- Ця завершальна фаза презентації кластера зеленого туризму "П’ять перлин Дніпра" припала на Пришибську ОТГ і ми підготували для її учасників сюрпризи та несподіванки, - розповіла голова Пришибської ОТГ Валентина Городянко.

Сама пані Валентина - неабияка шанувальниця екстремального та екзотичного. У вільний час полюбляє літати на дельтаплані, вдома тримає страусів. А ще має заповітну мрію: здійснити стрибок з парашутом. Ймовірно, ці її захоплення далися взнаки і при розробці туристичного маршруту. Адже, як з’ясувалося, любителям подорожувати новими туристичними стежинами тут пропонують насамперед оглянути місцеві краєвиди з неба, під час польоту на дельтаплані.

- Це цілком безпечно. З нами співпрацюють кваліфіковані інструктори. Я особисто піднімалася з ними високо над землею. Відчуття - фантастичні! А оку відкривається така краса, якої ніколи не побачиш при звичайному пересуванні суходолом, - запевняє Городянко.

З небес маршрут переносить туристів не лише на землю, а й у підземелля, причому дуже глибоке. Їм пропонується не сподіватись на недосяжний проект подорожі на Марс Ілона Маска, а прямо тут, неподалік Пришиба, на території Єристівського гірничозбагачувального комбінату ознайомитися з краєвидами, що цілком нагадують марсіанські. Справді не занудьгуєш!

А окрім всієї цієї екзотики відкриваються на запропонованому громадою туристичному маршруті також глибинні шари нашої історичної минувшини. Як ніде в Україні, в цій місцині сконцентрована величезна кількість старовинних курганів з вражаючими артефактами й особливою енергетикою.

- Археологи ще досліджують ці магнетичні об’єкти, коріння яких сягає епохи неоліту. За неповними даними, їх 138. І найбільш цікаві з них ми пропонуємо для огляду, - сказала гід маршруту,  вчитель історії Пришибської школи Оксана Івахненко.

За її словами, ці екскурсійні об’єкти дають змогу поглянути на спадщину України зовсім під іншим ракурсом, відкрити для себе практично невідомі сторінки історії.

Врівноважує туристичний маршрут чудовий релакс. На тихоплинній річці Сухий Кобелячок гостям дадуть у руки вудки, щоб спробувати виловити розведених у ній осетрів. У затишному гайку риба одразу іде на рибальську юшку, яка доповнюється не менш смачними стравами та напоями.

А для тих, хто насамкінець ще матиме сили й бажання, пришибські майстрині влаштовують різноманітні майстер-класи. Навчають і кулінарної вправності, і народних ремесел. Попереду у кластера сільського зеленого туризму "П’ять перлин Дніпра" ще чимало роботи. Але вже зараз його організатори продемонстрували можливості, що дають підстави говорити про перспективи виходу проекту на національний рівень, стверджують експерти.

Читайте також: Жителі Донецької та Луганської областей зможуть отримати адмінпослуги вдома

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Сергій Пустовіт, Полтава-Пришиб

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-