Громади можуть приєднуватися до міст обласного значення - роз'яснення

Громади можуть приєднуватися до міст обласного значення - роз'яснення

Децентралізація
Укрінформ
Закон «Про місцеве самоврядування в Україні» дозволяє місцевим радам приймати рішення про об'єднання з містами обласного значення з відкладальною умовою, тобто встановлювати пізніший строк введення їх у дію, який може обумовлюватись настанням певної події.

Про це йдеться в роз'ясненні Центрального офісу реформ при Мінрегіоні, повідомляє портал "Децентралізація".

"Якщо приєднання (громади до міста обласного значення - ред.) відповідає проекту перспективного плану формування територіальних громад області, схваленому відповідною обласною радою, і цей перспективний план переданий на затвердження Кабінету міністрів України без зауважень, ради територіальних громад можуть прийняти рішення про добровільне приєднання із відкладальною умовою. У такому випадку у проекті рішення, яке подається для отримання висновку обласної державної адміністрації, та, відповідно, у текстах самих рішень має бути обов’язково зазначено, що це рішення буде введене у дію тільки після затвердження урядом відповідних змін до перспективного плану", - йдеться у роз'ясненні.

Зазначається, що у разі затвердження урядом зазначених змін рішення рад про добровільне приєднання територіальних громад вводиться у дію не раніше дня, наступного за набранням чинності відповідним розпорядженням Кабінету міністрів. Тобто, саме з цього дня органи місцевого самоврядування громад, що об’єдналися, можуть розпочинати реорганізацію та реалізовувати інші приписи ч.ч. 2-14 ст. 8 Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

У роз'ясненні наголошується, що згідно з Законом «Про добровільне об’єднання територіальних громад» міста обласного значення визнаються спроможними об’єднаними територіальними громадами (для випадків, передбачених статтями 8 - 8-3 Закону). Приєднання громад до міст обласного значення є виключно добровільним та відбувається за рішенням усіх відповідних місцевих рад.

Читайте також: На Прикарпатті досліджували, яких фахівців потребують об’єднані громади

Закон передбачає, що схвалені сільськими, селищними, міськими радами проекти рішень про добровільне приєднання до об’єднаної територіальної громади у 5-денний строк подаються обласній державній адміністрації для надання висновку щодо відповідності цього проекту Конституції та законам України.

За законом, обласна державна адміністрація протягом 10 робочих днів з дня отримання проекту рішення готує відповідний висновок, що затверджується розпорядженням голови обласної державної адміністрації.

Фото: decentralization.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-