На Прикарпатті досліджували, яких фахівців потребують об’єднані громади

На Прикарпатті досліджували, яких фахівців потребують об’єднані громади

Децентралізація
Укрінформ
В Івано-Франківську відбувся Ярмарок вакансій з метою допомогти об’єднаним громадам вирішити кадрові питання. Громадам запропонували розглянути можливість працевлаштування студентів.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Понад 80% студентів не працюють за своєю спеціальністю, багато виїжджають за кордон. Тому в умовах децентралізації, коли в громадах створюють нові робочі місця, дуже важливо залучати молодих, креативних людей з новим баченням розвитку територій задля того, аби вони ефективно працювали, щоб змінити країну. Головна місія цього заходу  – затримати молодих людей, працевлаштувати , дати гідну зарплату і допомогти їм реалізувати себе  на місцях. Для цього ми  пропонуємо підписувати договори між вишами і ОТГ з певними пропозиціями», - розповідає  виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України (АМУ) Юрій Стефанчук.

За його словами, більшість студентів, які навчаються у вишах, хочуть доброї зарплати і гарного соціального забезпечення. Натомість ОТГ готові співпрацювати з навчальними закладами, які готують відповідних фахівців. Це підтверджує соціологічне опитування, яке провело регіональне відділення АМУ  разом з  навчально-науковим Центром соціологічних досліджень Прикарпатського регіону Прикарпатського університету  ім. В. Стефаника, проектно-освітнім Центром «Агенти змін» Прикарпатського уніеврситету з ГО «Соціоцентр».

«Ми зробили соціологічне опитування всіх ОТГ і виявили , з якими університетами чи навчальними закладами вони хочуть працювати. В кожного є свої проблеми, але якщо говорити про основні, то це проблеми проектної діяльності, землевпорядників та  юридичного супроводу територіальних громад», - зазначив Стефанчук.

Читайте також: Гройсман озвучив свою пропозицію щодо перших рішень оновленої ЦВК

Експерти стверджують, що майже усі 16 ОТГ Прикарпаття, які були задіяні для дослідження у вересні, після доріг та інфраструктури називають зайнятість, як одну з головних своїх  проблем. Сільські ОТГ вже готові брати на роботу молодих ветеринарів, землевпорядників та юристів. Не на останньому місці – робітничі професії , аграрні, медичні та освітні.

«Особливо в громадах сільського типу сьогодні є високий запит на педагогів дошкільної освіти, на підготовку логопедів. Якщо такі спеціальності будуть, в громадах готові кооперуватися і підтримувати навчання таких студентів за умови, що цей студент таки повернеться до них. Також, є попит на спеціалістів галузі культури та мистецтва . Втім, тут потребують не стільки артистів, як менеджерів з управління цими галузями», - стверджує керівник проекту  дослідження,  директор Центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону, докторант кафедри соціології Харківського національного університету ім. В. Каразіна Ольга Максимович.

На її переконання, з боку об’єднаних громад сьогодні є великі сподівання на виші, адже, чим довше працює громада, тим більше вона відчуває потреби у фахових спеціалістах, аналітиках та фахівцях з комунікації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-