Хто кому рейдер? Поліція розслідує конфлікт з УПЦ МП у Богородчанах

Хто кому рейдер? Поліція розслідує конфлікт з УПЦ МП у Богородчанах

Укрінформ
Поліція Івано-Франківщини отримала звернення мешканців Богородчан і розслідує конфлікт, що виник навколо Митрополичих палат Домініканського монастиря, які тимчасово використовувала УПЦ МП.

Інформацію про це кореспондентові Укрінформу підтвердила керівник сектору комунікацій поліції області Мирослава Белдик.

"Місцеві жителі Богородчан звернулися до поліції з приводу цього конфлікту. На місці працює слідчо-оперативна група", - сказала Белдик.

Прес-служба поліції повідомляє що причиною конфлікту є передача комісією Богородчанської районної ради та адміністрації майнового комплексу пам’ятки архітектури – Митрополичних палат (духівництва і келій) Домініканського монастиря, що по вулиці Шевченка на баланс музичній школі, проти такого рішення виступив представник УПЦ Московського патріархату, який звернувся до поліції.

Фото з сайту: mi100.info

Відомості за цим фактом поліцією зареєстровані у встановленому порядку та проводиться перевірка.

"Наразі інших причин конфлікту в тому числі на міжконфесійному грунті не встановлено. Жодної протизаконної дії щодо культової споруди не здійснювалось", - додали у поліції.

Зазначається, що за медичною допомогою звернулися двоє місцевих жителів, одному з них діагностовано забій м’яких тканин надбрівної ділянки голови, іншому – розтягнення зв'язок ліктьового суглобу та забійну ссадину ока.

Місцеві ЗМІ інформують, що рішення про повернення приміщення митрополичих палат духовенства у Богородчанах, які тимчасово використовувала УПЦ МП, знову у користування громади селища, а саме — музичній школі, що тут раніше розміщувалася, прийняла спеціальна комісія райради. І саме сьогодні ці приміщення передали на баланс музичній школі.

За інформацією інтернет-видання "Місто", ще в 2002 першому році частина будівлі, яка вважається архітектурною пам’яткою, була передана у користування одній з палат духовенства (УПЦ МП — ред.).

За словами голови Богородчанської районної ради Михайла Головчука, 80 квадратних метрів були передані у тимчасове користування і в орендованих приміщеннях без згоди спеціальних комісій були проведені ремонтні роботи будівлі, які фактично зіпсували її вигляд, та були неприйнятними для такого архітектурного надбання.

"Районна рада виробила технічний паспорт будівлі як комплексу, також була проведена експертна оцінка будівлі. У результаті не було визначено в яких цілях використовується приміщення. Вирішено, що доцільнішим буде повернути його у власність громади", - пише видання.

Районні посадовці вирішили врегулювати це питання і передати приміщення для користування музичній школі. Сьогодні, коли чиновники райради та активісти місцевої громади прийшли, щоб оглянути цю будівлю, і стався конфлікт.

Читайте також: Глава УПЦ МП Онуфрій потрапив у базу "Миротворця"

Водночас на офіційному сайті УПЦ МП сьогодні з'явилося повідомлення про начебто рейдерське захоплення праворадикалами будівлі при Свято-Троїцькому храмі в Богородчанах.

"28 вересня 2018 року праворадикали з "Правого сектору" в смт Богородчани на Івано-Франківщині захопили будівлі Митрополичих палат при Свято-Троїцькому храмі, що були надані в користування релігійній громаді Української Православної Церкви. Зламали двері, розбили вікна та побили віруючих. (...) Один із чоловіків отримав струс мозку, ще одному зламали руку, від рук рейдерів постраждав також настоятель храму протоієрей Володимир Шувар", - йдеться в інформації УПЦ МП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-