Мовчання вбиває: харків'яни запитали поліцію про розслідування нападів на активістів

Мовчання вбиває: харків'яни запитали поліцію про розслідування нападів на активістів

Укрінформ
Близько ста членів патріотичних громадських організацій зібрала вечірня акція "Мовчання вбиває", що відбулася біля будівлі Головного управління Нацполіціі в Харківській області.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів учасник акції, активіст громадської організації "Харківський антикоруційний центр" Володимир Рисенко.

"Акція не була політичною, це громадянський протест проти неефективних слідчих дій правоохоронців у зв'язку з нападами на активістів. Члени різних організацій - від "Національного корпусу" до "Благовісту"- прийшли на акцію з плакатами: "Мовчання вбиває", "Хто замовив Катю Гандзюк?", "Хто відповість за смерть жителя Чугуєва еко-активіста Миколи Бичка?", - зазначив Рисенко.

За його словами, до учасників акції вийшов керівник Головного слідчого управління облуправління поліції: "Ми задали йому конкретні питання з ряду справ, де замовники нападів на активістів не встановлені. Відповіді були такі: справи у провадженні, коли будуть результати, ми їх оприлюднимо".

"В ході акції ми зв'язалися по скайпу з учасниками такої ж акції в Києві, обмінялися думками, вони збіглися в тій частині, що потрібно посилити контроль суспільства за діями правоохоронців", - додав Рисенко.

За його словами, акції "Мовчання вбиває" сьогодні ж відбулися в десяти містах України.

Як повідомлялося, 26 вересня було оприлюднено відеозвернення активістки з Херсона Катерини Гандзюк, на яку 31 липня в Києві скоєно напад: її облили кислотою. Гандзюк перерахувала активістів, які стали жертвами нападів, замовники яких не встановлені. Серед них - харків'яни Дмитро Булах та Євген Лисичкін і житель Чугуївського району Микола Бичко.

Читайте також: "Ніч на Банковій": для активістів проведуть тренінги

У серпні 2017 року в Харкові невідомі побили депутата Харківської облради, голову громадської організації "Харківський антикорупційний центр" (ХАЦ) Дмитра Булаха. На сьогоднішній день вони, повідомляють в поліції, затримані, справу передано до суду.

У вересні 2017 року вчинено напад на активіста ХАЦ Євгена Лисичкіна. Розслідування проходило за статтею "Хуліганство". Незабаром двоє жителів Харкова зізналися, що їм нібито заплатили 5 тис. грн. "за інсценування нападу". Справа була закрита, однак Лисичкін оскаржив закриття провадження.

У червні 2018 року еко-активіста Миколу Бичка з селища Ескар Чугуївського району знайшли повішеним у лісі. Справа на стадії розслідування, спочатку - як самогубство, потім - як вбивство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-