"Спрощений паспорт" для закарпатців: посольство Чехії заявляє про маніпуляції

Укрінформ
Посольство Чеської Республіки в Україні спростувало повідомлення деяких українських ЗМІ про намір масово надавати громадянство колишнім громадянам Чехословаччини з сучасної Закарпатської області.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті посольства.

"Посольство Чеської Республіки в Україні наполегливо заперечує спекуляції, які останніми днями з’явилися в українських медіа і до яких долучилися і деякі офіційні представники України, про те, що ЧР має намір масово "роздавати громадянство колишнім громадянам Чехословаччини з сучасної Закарпатської області", - зазначається в заяві.

У посольстві пояснили, що йдеться про "нічим не обгрунтовані та неправдиві спекуляції", які випливають із цілком помилкової інформації про проект поправки до Закону №186/2013 Sb., що перебуває на обговоренні, "Про державне громадянство Чеської Республіки".

"Як у чинному законі, так і в запропонованому проекті, що перебуває на обговоренні, у §31 абсолютно чітко зазначено, що набуття державного громадянства спрощеним шляхом (так званою декларацією) не може стосуватися теперішніх мешканців Закарпатської області України (колишньої Підкарпатської Русі, яка була частиною міжвоєнної Чехословаччини)", - наголосили у посольстві.

У диппредставництві також навели переклад тексту проекту поправки, оприлюдненої на сайті парламенту Чехії.

Читайте також: Кремль готує для Закарпаття "зелених чоловічків" - Тимчук

"Згідно з декларацією про набуття державного громадянства Чеської Республіки (далі лише декларація) державне громадянство Чеської Республіки може набути фізична особа, яка втратила чеське або чехословацьке державне громадянство перед днем набуття чинності цим законом, якщо не йдеться про позбавлення чехословацького державного громадянства відповідно до конституційного декрету президента республіки "Про регуляцію чехословацького державного громадянства у осіб німецької та угорської національності" або відповідно до Договору між Чехословацькою Республікою та Союзом Радянських Соціалістичних Республік "Про Закарпатську Україну", або якщо не йдеться про чехословацького державного громадянина, який до 1 січня 1969 року став, або міг стати державним громадянином Словацької Соціалістичної Республіки або Словацької Республіки і дотепер є її громадянином", - зазначається в проекті поправки.

Як резюмували у посольстві, з цього чітко випливає, що зазначена поправка до Закону №186/2013 Sb. "не передбачає і не уможливлює ані масове надання громадянства ЧР, ані чеських паспортів мешканцям Закарпаття".

Раніше деякі українські ЗМІ поширили інформацію про можливу "роздачу чеських паспортів" жителям Закарпаття у зв'язку зі змінами в закон про "Громадянство", схваленими урядом Чехії. Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль назвав це "серіалом номер два" на тлі скандалу з видачею угорських паспортів.

19 вересня Укрінформ опублікував відео, на якому зафіксовано момент видачі громадянам України у консульстві Угорщини в Береговому угорських паспортів. При цьому громадяни України вголос присягали на вірність Угорщині. Процедура супроводжувалася розпиттям шампанського на честь отримання другого громадянства та засторогою не повідомляти про отримання документів українській владі.

Наразі в Україні наявність подвійного громадянства не визнається.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-