На Вінниччині голови ОТГ вивчали особливості нового бюджетного процесу

На Вінниччині голови ОТГ вивчали особливості нового бюджетного процесу

Децентралізація
Укрінформ
На Вінниччині голови ОТГ готуються формувати бюджети своїх громад на наступний рік з урахуванням усіх новацій, закладених в проекті Держбюджету-2019, та змін у Податковому кодексі.

Таку можливість самоврядці отримали під час виїзного семінару-наради «Клуб голів ОТГ» у м. Гнівань, організованого Вінницьким Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

Участь у заході взяли радники Вінницького ЦРМС Євгеній Шаповалов та Інна Святна, заступник директора Департаменту фінансів Вінницької ОДА Олександр Горба, керівник секретаріату Вінницької обласної асоціації органів місцевого самоврядування Віктор Вікалюк. У форматі онлайн-зв’язку поспілкувався з учасниками зібрання і директор ВЦРМС Олег Левченко.

Як зауважила радник Вінницького ЦРСМ з місцевих фінансів Інна Святна, наразі розпочалася активна фаза бюджетного процесу, і органи місцевого самоврядування повинні затвердити всі свої бюджеті програми, сформувати інструкцію з підготовки бюджетних запитів та забезпечити подання цих запитів до фінансових органів або тих осіб, які забезпечують ці повноваження, зокрема, у невеликих громадах.

«У перший варіант проекту Держбюджету бюджету увійшли 35 ОТГ, навіть та, де перші вибори відбулися лише у квітні цього року. Всі місцеві бюджети з першого січня переходять на програмно-цільовий метод. Це новація, тому сільським, селищним радам треба активно до цього готуватися і навчатися. Наш ЦРМС також готовий надавати допомогу як «старим» ОТГ, так і новоствореним в процесі формування бюджету», - сказала Святна.

Як зазначив заступник директора Департаменту фінансів Вінницької ОДА Олександр Горба, уряд передбачив у запропонованому на розгляд парламенту проекті Держбюджету на наступний рік можливість перейти  на прямі міжбюджетні відносини з Мінфіном навіть новоствореним громадам.

«Кабмін подав до Верховної Ради проект бюджету, в якому передбачає, що громади, у яких до кінця року відбудуться вибори і тих, до яких приєднуються інші територіальні громади, у 2019 році матимуть можливість прямих відносини з державним бюджетом. А саме тих ОТГ, у яких перші вибори депутатів сільської, селищної міської ради та, відповідно, голів цих громад, відбулися у 2015-2018 роках. Це говорить про те, що якщо навіть вибори відбудуться в грудні, прямі відносини з держбюджетом збережуться. Якщо, звісно, ця норма залишиться у законі за підсумками усіх читань. Тобто, вже знімається питання про визнання громади спроможною чи неспроможною», - сказав Горба.

Окрім того, громадам також потрібно урахувати й нові можливості, які надають зміни до Податкового кодексу, позаяк до бюджетів ОТГ відтепер надходитиме плата за землі лісового фонду та податок з доходів фізосіб за земельні паї, які відтепер сплачуються за місцем розташування. І частина громад ці кошти вже отримала.

На  прямі міжбюджетні відносини з Мінфіном у разі розблокування виборчого процесу можуть розраховувати й ті громади, де вибори відбудуться до кінця року.

Презентуючи моделі плану формування територій громад Вінницької області по окремих районах радник Вінницького ЦРМС з децентралізації Євгена Шаповалова розповів, що на перспективу переходу на прямі міжбюджетні відносини з Мінфіном до кінця року, окрім 35 існуючих ОТГ, можуть розраховувати й ті, де вибори відбудуться до кінця року.

«Три громади чекають на призначення Центрвиборчкомом перших виборів: Павлівська у Калинівському районі, Теплицька і Соболівська Теплицького району. Також ми сподіваємося, що  до кінця року стигнуть завершити всі підготовчі процеси ще дві громади. Плюс у нас відбувається приєднання громад до міст обласного значення», - наголосила вона.

Читайте також: "Револьверний фонд" або Волинське ноу-хау з енергоефективності

У ході виїзного засідання «Клубу голів ОТГ» його учасники ознайомилися з досягненнями Гніванської об’єднаної громади, а також відвідали місцеві бюджетоутворюючі підприємства - Гніванську асфальтно-бітумну базу та ПрАТ «Гніванський завод спецзаліобетону».

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Антоніна Мніх

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-