Депутати підтримали “декомунізацію” двох сіл на Харківщині

Депутати підтримали “декомунізацію” двох сіл на Харківщині

Укрінформ
Комітет ВР з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування підтримав перейменування сіл Рябухине і Мелихівка Нововодолазького району Харківської області.

Про це повідомляє прес-служба Українського інституту національної пам'яті.

"Назви цих сіл підпадають під дію закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки". Село Рябухине пропонують перейменувати на Гуляй Поле, а Мелихівку - на Миколаївку", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, після встановлення радянської влади на Харківщині село Гуляй Поле було перейменовано на Рябухине - на честь першого голови створеної більшовиками сільської ради О. С. Рябухи, який "загинув від рук куркулів" у ході здійснення продрозкладки.

Читайте також: На Полтавщині влада захищає пам'ятник генералу СРСР, який наказав збити "Боїнг"

Продрозкладка, запроваджена у квітні 1919 р. наказом Раднаркому "Про розверстку надлишків врожаю 1918 і попередніх років", - це примусова конфіскація у селянства "надлишків" продовольства (спочатку хліба та фуражного зерна, а згодом і картоплі, м’яса та інших продовольчих товарів), яка стала головною причиною масового штучного голоду в Україні 1921–1923 років. Здійснювалося "вилучення проднадлишків" за допомогою т. зв. комбідів ("комітетів бідноти"), комсомольського активу, а також спеціально створених продзагонів із залученням підрозділів Червоної армії та ЧОНів (російська абревіатура, від рос. "части особого назначения").

У серпні 1920 р. село Ленівка було перейменовано на Мелихівку - на честь більшовика М. С. Мелехова, командира "загону по боротьбі з куркульським бандитизмом", який загинув у ході здійснення продрозкладки.

За Конституцією України, виключно Верховна Рада наділена повноваженнями щодо перейменування населених пунктів та районів, і такі рішення ухвалюються парламентом у формі постанов на пленарному засіданні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-