На Львівщині 2019-й проголосили Роком Шептицького та Антонича

На Львівщині 2019-й проголосили Роком Шептицького та Антонича

Укрінформ
У Львівській області 2019-ий проголосили Роком блаженного священномученика Климентія Шептицького і письменника Богдана-Ігоря Антонича.

Такі рішення прийняли депутати Львівської облради, повідомляє її прес-служба.

Це пов'язано із тим, що у 2019 році відзначатиметься 150-річчя від дня народження видатного українського громадського і церковного діяча Климентія Казимира Шептицького та 110-річчя від дня народження видатного українського поета, прозаїка, перекладача, літературознавця Богдана-Ігоря Антонича.

Департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА напрацює відповідний план заходів. Крім того, буде розглянуто пропозицію щодо відновлення присудження літературної премії імені Богдана-Ігоря Антонича «Привітання життя».

Як відомо, Климентій Шептицький - брат митрополита Андрея Шептицького - блаженний католицької церкви, церковний діяч і архімандрит монахів Студійського уставу. До чернечого постригу працював адвокатом, був послом до Галицького сейму та Віденського парламенту, заступником голови Господарського товариства. Пізніше був таємно іменований митрополитом Андреєм Шептицьким екзархом Росії та Сибіру (1939). Під час Другої світової війни брав участь у порятунку євреїв в Україні, за що після своєї смерті у 1996 році удостоєний звання Праведника народів світу.

Читайте також: Шептицький був людиною не лише видатного розуму, а й великого серця - Порошенко

У 1947 році архімандрит Климентій був заарештований більшовиками у своїй келії за сфабрикованими доказами і засуджений на 25 років "за зраду Батьківщини". Ув'язнення відбував у Київській внутрішній в'язниці МВС, а пізніше - у Владимирському централі, де й помер 1 травня 1951 року.

Беатифікований Папою Римським Іваном Павлом ІІ 27 червня 2001 року у Львові.

Український поет, прозаїк, перекладач Богдан-Ігор Антонич походить з родини греко-католицького священика Василя Антонича. Помер у 1937 році у віці 27 років. У Радянському Союзі його творчість була під офіційною забороною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-