Шептицький був людиною не лише видатного розуму, а й великого серця - Порошенко

Шептицький був людиною не лише видатного розуму, а й великого серця - Порошенко

Укрінформ
Митрополит Андрей Шептицький був людиною не лише видатного розуму, а й великого серця, яка усе життя присвятила пошуку дороги до Бога та любові до людства. 

Про це написав у Facebook Президент України Петро Порошенко з нагоди 153-річчя від народження  Шептицького.

"Митрополита Андрея Шептицького за його мудрість іще за життя називали Українським Мойсеєм. Однак він був не лише людиною видатного розуму, а й людиною великого серця – маловідомим все ще залишається той факт, що у часи Другої світової війни Митрополит врятував близько трьохсот представників єврейського народу від нацистських концтаборів", - написав Порошенко.

Він додав, що все життя Владика Андрей присвятив безстрашному і непохитному наслідуванню Христу, пошуку дороги до Бога та любові до людства.

"Християнин може і повинен бути патріотом! Але його патріотизм не сміє бути ненавистю", - процитував Президент предстоятеля УГКЦ Шептицького.

Читайте також: Надзвичайно багато вірян: Хресна хода розтягнулася на кілька кілометрів

Андрей Шептицький (29 липня 1865 р. - 1 листопада 1944 р.) - український релігійний діяч, граф. Єпископ Української греко-католицької церкви; від 17 січня 1901 до смерті — Митрополит Галицький та Архієпископ Львівський - предстоятель Української греко-католицької церкви. Належить до знатного галицького роду Шептицьких. Доктор права.

За час свого служіння значно розбудував греко-католицьку церкву як в Україні, так і за кордоном. Будучи одним із найбагатших людей Галичини, щедро спонсорував українські культурно-просвітницькі товариства, надавав стипендії молодим митцям. У 1905 році заснував Національний музей у Львові і придбав для нього велику кількість експонатів. Підтримував українську економічну діяльність, сприяв відкриттю кооперативів. 

Зазнавав утисків більшовиків. Зокрема у 1939 році НКВСники розстріляли його брата Лева і всю його сім'ю в родинному маєтку Шептицьких у Прилбичах. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-