У Чернівцях відбулася дискусія щодо розвитку громадських бібліотек

У Чернівцях відбулася дискусія щодо розвитку громадських бібліотек

Децентралізація
Укрінформ
У Чернівецькій обласній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка представники ОТГ області взяли участь у конференції «Сучасна бібліотека об’єднаної територіальної громади». 

Бібліотекарі намагались знайти відповідь на питання, як виживати та бути цікавими для мешканців громад в умовах реформування місцевого самоврядування.

Захід пройшов за ініціативи Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні бібліотечна діяльність та наша професія переживають кардинальні зміни. Імідж бібліотеки залежить від того, як себе зможуть проявити самі бібліотечні працівники – від їхніх організаторських здібностей, від їхньої фахової підготовки, від компетентності і від того, як вони зможуть влитися в нові соціальні процеси, що відбуваються в суспільстві. Бібліотека та її працівники повинні змінюватися. Наразі, коли наша централізована бібліотечна система переживає важливі зміни у зв’язку з децентралізацією в Україні, нам потрібно разом з представниками громад, з сільськими бібліотекарями обговорити, в якому напрямку потрібно нам рухатися. Питання не лише в тому, як нам вижити в сучасних умовах реформування, а й стати значущою частиною в об’єднаних громадах», – сказала директор Чернівецької обласної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка Наталія Філяк.

Однією з проблем нинішнього функціонування та подальшого розвитку бібліотек в об’єднаних громадах залишаються дискусійні питання щодо підпорядкованості самих бібліотек і їх приміщень.

«Зараз у нас ситуація така, що бібліотеки перебувають так би мовити однією ногою в ОТГ, а іншою ще в централізованій бібліотечній системі. Виникає багато питань юридичного характеру. Тому що змінюються власники бібліотек, бібліотеки реорганізовуються, деякі, на жаль, навіть закриваються. І не завжди ці процеси реформування в бібліотечній системі йдуть на користь громаді», – наголосила Філяк.

Крім існуючих проблем під час заходу говорили і про можливості, які є у бібліотек. Присутніх ознайомили із найбільш поширеними міжнародними та державними програмами, в який можна і потрібно брати участь для отримання фінансування різних позитивних ініціатив.

«З реформуванням органів місцевого самоврядування відкриваються нові можливості для представників ОТГ. Сьогодні є багато різних програм міжнародного співробітництва. Також існує немало проектів державної допомоги. Рекомендую починати брати участь у програмах саме державної підтримки. А вже потім виходити на рівень серйозної міжнародної допомоги. Варто активніше брати участь у тих програмах, які дозволять удосконалити діяльність вашого закладу, вивести його на якісно новий рівень та допомогти стати йому більш конкурентним. Не потрібно боятися змін, потрібно ці зміни використовувати на власну користь, на користь громад»,  – зазначила директор Чернівецького ЦРМС Тетяна Татарчук.

За словами учасників конференції, бібліотека сьогодні може бути і комунікативним, й інформаційним, і майданчиком для дозвілля. Тут люди можуть спілкуватися, можуть вирішувати якісь свої питання - як соціально-побутові, так і якісь економічні, і юридичні. Бо зараз в бібліотеці можна безкоштовно отримувати різноманітні довідки, бібліотекарі можуть знайти людям якусь необхідну юридичну інформацію, можуть зорієнтувати їх навіть у тому, як пенсіонерам оформити субсидії, як молоді знайти якісь хороші вузи тощо.

Читайте також: На Закарпатті обговорили хід медичної реформи в ОТГ

Під час конференції присутні фахівці розробили спільні пропозиції, які направлять в Міністерство культури України щодо врегулювання нормативно-правової бази, щоб на законодавчому рівні закріпити механізми передачі культурних об’єктів та зокрема бібліотек в управління об’єднаних громад.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Віталій Олійник / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-