На Закарпатті обговорили хід медичної реформи в ОТГ

На Закарпатті обговорили хід медичної реформи в ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
За даними Закарпатського ЦРМС в ОТГ області більше половини жителів уже підписали договори із сімейними лікарями, а Полянська та Вільховецька - з Національною службою здоров'я і з 1 жовтня отримуватимуть фінансування за новими правилами.

Про хід медичної реформи в об'єднаних громадах області йшлося на прес-конференції, організованій Закарпатським ЦРМС, створеним за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Наразі можемо говорити про те, що реформа впроваджується, — коментує ситуацію радник із питань муніципальних послуг Закарпатського ЦРМС Павло Рябоконь. - Насамперед маємо усвідомлювати, що це — реформа фінансування первинної ланки медицини, медзаклади відтак по-іншому отримуватимуть кошти від держави: не через субвенцію, а через Національну службу здоров'я, яка вже функціонує та виконує свої обов'язки”.

Рябоконь розповів, що на сьогодні кожна з шести закарпатських ОТГ, крім Іршавської об'єднаної громади, утворила центри первинної медико-санітарної допомоги.

Також у громадах пройшли три основні етапи на шляху до реформи: перетворення колишніх комунальних закладів у комунальні неприбуткові підприємства, отримання ліцензії та вже після — укладання договору з Національною службою здоров'я.

Загалом на Закарпатті підписано такі договори із десятьма медичними закладами. Що стосується об'єднаних громад, то наразі такі функціонують лише у двох ОТГ: в Полянській та Вільховецькій громадах.

“Амбулаторія у Вільхівцях, до речі, визнана за зразкову, за останній рік адміністрації громади вдалося покращити інфраструктуру, оснащення, там є навіть денний стаціонар на 10 ліжок. Паралельно в сусідньому селі цієї ОТГ проходить будівництво ще однієї нової амбулаторії за новими стандартами. Там проектом передбачене навіть житло для сімейного лікаря”, - каже Рябоконь.

Він підкреслив, що з 1 жовтня медзаклади у цих двох громадах будуть отримувати фінансування по-новому.  

Разом із тим, радник Закарпатського ЦРМС зазначив, що до кінця року усі медичні заклади в закарпатських ОТГ пройдуть цей шлях, тому з 1 січня 2019 року усі перейдуть на нові фінансові відносини з державою.  

За даними моніторингу Закарпатського ЦРМС щодо ходу медичної реформи в ОТГ області, понад 50% жителів закарпатських ОТГ уже підписали договори із сімейними лікарями.

За словами Рябоконя, у Полянській ОТГ очікують отримати на 100 тис. грн в місяць більше, аніж за фінансування медзакладів за рахунок медичної субвенції. Якщо підрахувати за рік — то це на мільйон гривень більше.

Наразі інші ОТГ ще очікують підписання договору з Нацслужбою здоров'я.

“Єдина проблема на цьому шляху — це отримання ліцензії. Тут виникають питання із нестачею кваліфікованих кадрів, найперше. Також є проблема з оснащенням амбулаторій (мова про відсутність якісної матеріально-технічної бази), - акцентує Рябоконь.

Читайте також: Стартує програма «Інтегроване просторове планування для ОТГ»

З його слів, ОТГ на Закарпатті наразі повинні вирішити ці проблеми — тому що з 1 го січня медичної субвенції не буде. Тому фахівці ЦРМС продовжують проводити тренінги та семінари з працівниками медзакладів в ОТГ. На тренінгах розглядаються питання клієнтського сервісу, як організувати практику сімейного лікаря, економічну сторону практики, фінансування за нових умов тощо.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Закарпатський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-