Останній термін призначення виборів в ОТГ в цьому році 12 жовтня - експерт

Останній термін призначення виборів в ОТГ в цьому році 12 жовтня - експерт

Децентралізація
Укрінформ
Останній термін, коли Центрвиборчком може призначити перші вибори в ОТГ з тим, щоб вони пройшли до кінця 2018 року, - 12 жовтня.

Про це кореспонденту Укрінформу сказав координатор Центрального офісу реформ Іван Лукеря. 

"Якщо вибори відбудуться  в передостанню неділю грудня, це 23 грудня 2018 року, вони ще отримають фінансування, це реалістично включити  їх в проект державного бюджету на 2019 рік. Але для цього рішення ЦВК щодо призначення виборів має бути прийнято не пізніше 12 жовтня. Це останній строк для того, щоб вирішити ситуацію з ЦВК", - сказав Лукеря. 

Він нагадав, що у 2020 році мають відбутися вибори до всіх органів місцевого самоврядування, і фактично 2018 рік є останнім, щоб об'єднані тергромади провели вибори, отримали фінансування і почали розвиток з 1 січня 2019 року. Наразі невизначена ситуація з першими виборами в 127 громадах, а це більше 1 млн громадян, і в подальшому вони будуть свій негативний досвід екстраполювати на інші вибори. Натомість ЦВК може в будь-який момент переглянути своє рішення щодо призупинки процесу проведення перших виборів в ОТГ.

Лукеря зазначив, що вже діючі на даний момент 705 ОТГ разом з новоствореними  127 ОТГ - охоплюють приблизно половину території України. 

Читайте також: Уряд має механізми долучення ОТГ до бюджетного процесу після проведення виборів

Ті громади, які розпочнуть процес об'єднання в 2019 році, зможуть провести вибори згідно з законом про добровільне об'єднання громад. Водночас, не йде мова про те, що до 2020 року всі громади встигнуть об'єднатися на добровільних засадах.  

"Це рішення має бути ухвалено на рівні закону окремо. Закон  про адмінтерустрій в кінці 2019 - на початку 2020 року повинен бути прийнятий. І в 2020 році в жовтні  вибори мають відбутися в нових спроможних громадах", - сказав Лукеря. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-