У Северинівській ОТГ відкрився ситуативний безпековий центр

У Северинівській ОТГ відкрився ситуативний безпековий центр

Децентралізація
Укрінформ
На Вінниччині у четвер, 13 вересня, в Северинівськй об’єднаній громаді відкрився ситуативний безпековий центр, з якого за допомогою відеокамер відстежується обстановка в усіх населених пунктах ОТГ.

Реалізація цього проекту здійснена за участю Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

В урочистостях з нагоди відкриття взяли участь перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко, керівник та фахівці Вінницького ЦРМС, віце-консул Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці  Агнєшка Гуральська, а також керівництво головних управлінь ДСНС та Національної поліції в області і представники влади та громадськості Жмеринського району.

«Наш Ситуативний безпековий центр створено за експертного сприяння і супроводу Вінницького ЦРМС. Проект реалізовується ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» в межах ініціативи «Безпечна громада – спільний інтерес, спільна відповідальність», що підтримується Міжнародним Фондом «Відродження». Загалом, у нього вкладено понад півмільйона гривень грантових коштів. Це величезний крок для нашої громади, адже відтепер ми зможемо відстежувати ситуацію в режимі реального часу в усіх семи населених пунктах, що входять до складу ОТГ», - розповів голова Северинівської ОТГ Олександр Христюк.

За його словами, отримані від грантодавців кошти  громада інвестувала у придбання обладнання для ситуативного центру та навчання персоналу. Розташували безпековий центр у приміщенні Северинівської сільської ради. Відтепер черговий може спостерігати за усім, що відбувається на головних шляхах громади, а також поблизу об’єктів соціальної сфери та місць скупчення людей. Інформація до Центру надходить із 24 камер відеоспостереження, роздільна здатність яких дозволяє чітко бачити навіть номери автівок, які проїздять сільськими вулицями.

Завдяки роботі центру правоохоронцям за гарячими слідами вже вдалося розкрити два правопорушення, зафіксованих на території Северинівської ОТГ.

«Северинівська ОТГ – це один із зразків того, як має рухатись об’єднана громада, якщо ми говоримо про комплексні підходи до їхнього розвитку. Спочатку тут було створено ЦНАП, а зараз ми спостерігаємо створення ситуативного безпекового центру. Торік ми відкрили такі центри у Жданівській, Якушинецькій та Вороновицькій ОТГ. У цьому році також працюємо над тим, щоб підтримати у цьому сенсі Бабчинецьку ОТГ, де будується пожежне депо», - наголосив у своєму виступі перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко.

Посадовець зауважив, що особливістю створення безпекового центру Северинівської ОТГ стало те, що тут ініціатива стосовно його заснування йшла знизу - від керівництва об’єднаної громади, її мешканців, громадської організації. Така співпраця дала поштовх створенню в ОТГ четвертої в країні добровільної пожежної дружини. Цей досвід северинівці запозичили у партнерів – поляків, і відтепер десятеро мешканців громади опісля вишколу на волонтерських засадах пильнуватимуть за пожежною безпекою, а в разі потреби – ліквідують її.

«Ми торік побували у Польщі і побачили як там працює така система безпеки у гмінах, - такі ж маленькі сільські безпекові центри, добровільні пожежні дружини. І вирішили зробити й на Вінниччині щось не гірше. Цей проект підтримав Фонд «Відродження», а наші польські партнери з гміни Пунськ як благодійну допомогу передали Северинівській ОТГ пожежний автомобіль ємністю 6 тонн. Цей проект ще не завершено, бо треба якісно підготувати команду, завершити реконструкцію депо. Але ми вже бачимо цю цілісну картинку, яку буде створено для забезпечення виконання безпекових функцій влади в Северинівській ОТГ», - повідомив директор Вінницького ЦРМС Олег Левченко.

Він зазначив, що наразі учасники працюють над залученням у розпорядження громади автомобіля швидкої допомоги та авта для виїзду на дорожні пригоди. Загалом, - щоб ситуативний безпековий центр був зразком комплексного підходу до вирішення цих питань.

Читайте також: У правовому комітеті ВР назвали дивним звернення ЦВК

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Олександр Лапін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-