На Київщині 17 об'єднаних громад очікують призначення виборів

На Київщині 17 об'єднаних громад очікують призначення виборів

Децентралізація
Укрінформ
У Київській області з початку старту реформи місцевого самоврядування створено лише 10 ОТГ, у 17 об'єднаних тергромадах очікують рішення ЦВК про призначення виборів.

Про це на прес-конференції в Укрінформі 10 вересня сказав Олег Любімов, директор Київського Центру розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС), створеного за сприяння Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону.

"На сьогоднішній день Київська область, на жаль, займає одне з останніх місць у рейтингу створення ОТГ в Україні. ...На превеликий жаль, за три роки, відколи стратувала реформа органів місцевого самоврядування, децентралізація, в Київській області створено лише 10 об'єднаних територіальних громад.  Десята, Ржищевська, створилася буквально декілька днів тому. ...Таким чином станом на сьогодні в Київській області є де-факто 10 об'єданих територіальних громад, крім того ще близько 17 громад очікують рішення ЦВК щодо призначення виборів та позитивного висновку від Київської ОДА", - повідомив Любімов.

Також, за його словами, найближчим часом Київська облдержадміністрація має надати позитивний висновок стосовно Бучанської об'єднаної територіальної громади. Ця громада, а також нещодавно утворена Ржищевська, основою створення має місто обласного значення. А відповідно до змін, які внесла Верховна Рада в закон щодо добровільного об'єднання громад, в такому випадку не потрібно проводити вибори, достатньо згоди навколишніх населених пунктів, які мають об'єднатися, міської ради, а також висновок облдежрадміністрації.   

Олег Любімов зазначив, що причин повільного процесу об'єднання громад Київській області є декілька. Зокрема, це нерозуміння деякими міськими головами переваг та можливостей об'єднання, протидія чиновників на районному, місцевому рівні через побоювання втрати статусу. А також певні негативні дії окремих чиновників Київської ОДА, коли до документів громад, що хочуть об'єднатися, висуваються вимоги, не прописані в жодному нормативному чи законодавчому документі. Окремо він наголосив, що невизначеність з виборами в об'єднаних тергромадах, оголошення яких у серпні заблокувала ЦВК, також не сприяє бажанню громад об'єднуватися. Оскільки громади не розуміють доцільності розпочинати і доводити до завершення процес об'єднання, якщо не відомо чи відбудуться вибори в ОТГ. 

З цього приводу, як наголосив Любімов, велике значення має позиція Президента України, яку він висловив стосовно виборів в ОТГ та необхідності провести їх в цьому році.

"Ми сподіваємося, що Президент візьме під власну опіку процес призначення виборів в ОТГ, і нарешті буде розблокована реформа в Україні", - сказав він.

Водночас очільник Київського ЦРМС наголосив, що ОТГ отримують багато інструментів для розвитку своїх територій, і можуть вирішити широкий спектр проблем, які не вирішувалися в окремих населених пунктах  роками. Зокрема, це можливість залучати позабюджетні кошти з різних програм міжнародної технічної допомоги, з фонду інфраструктурної субвенції з державного бюджету, з Державного фонду регіонального розвитку.

Читайте також: У Семенівській ОТГ відбулося свято "Веселої мудрості"

Окрім цього, підтримку та допомогу надає і Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за сприяння Програми "U-LEAD з Європою" в частині підговки фахівців, консультативної підтримки, проведення різноманітних програм та тренінгів та навчальних візитів і успішних ОТГ в Україні, і за кордон, в Польщу. Так за майже рік роботи Київського ЦРМС, з листопада 2017 року, учасниками таких заходів стало більше 1000 представників посадових осіб місцевого самоврядування, потенційних  та вже створених ОТГ, депутатів, активістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-