На Черкащині облрада заблокувала створення 24 нових ОТГ

На Черкащині облрада заблокувала створення 24 нових ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
Депутатський корпус Черкаської обласної ради не підтримав зміни до перспективного плану громад, позбавивши цим розвитку 24 нових ОТГ та масштабування ще 4 уже існуючих громад. 

Про це Укрінформу повідомили в Черкаському Центрі розвитку місцевого самоврядування, який створено за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону.

"Процес створення нових ОТГ передбачає включення їх до перспективного плану, який і затверджує обласна рада. Зміни до перспективного плану, який обласна рада розглядала 7 вересня, стосувалися, в першу чергу, початку діяльності на Черкащині 24 нових громад та приєднання 8 сіл до ще 4 громад, уже існуючих - що, у підсумку, отримають більші можливості для свого розвитку", - прокоментував директор Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Слинько.

Він повідомив, що до розгляду облрадою перспективного плану в кожному з 86 населених пунктів утворених громад відбулося щонайменше по 2 масштабних громадських обговорення та 3 сесії місцевих рад. Окрім цього попередньо були проведені розрахунки фінансової спроможності тергромад та перспектив кожної ОТГ, які були зроблені за допомогою Черкаського ЦРМС, і всі депутати облради отримали повну інформацію про розрахунки у всіх громадах, передбачених перспективним планом.

Читайте також: Тетіївська ОТГ стає «цифровою» та розпочинає боротьбу з глобальним потеплінням: успіхи реформи в дії

Так, за даними Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування, доходи ОТГ, передбачені у проекті перспективного плану, зростають у середньому в 2,6 раза, що мало б відбутися за рахунок передачі додаткових доходів, а саме -  60% ПДФО, освітньої та медичної субвенцій, базової дотації та інших доходів. А це в свою чергу реалізується у випадку визнання Кабінетом міністрів громад спроможними, де рішення приймається на основі перспективного плану.

Таким чином, на думку радника з питань децентралізації Черкаського ЦРМС Сергія Гончара, не підтримавши процес створення нових громад на Черкащині, депутати Черкаської облради позбавили їх можливості отримати бюджетну самостійність, державну підтримку та інші можливості для розвитку, які отримують створені ОТГ.

Фото: Черкаський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-