Тетіївська ОТГ стає «цифровою» та розпочинає боротьбу з глобальним потеплінням: успіхи реформи в дії

Тетіївська ОТГ стає «цифровою» та розпочинає боротьбу з глобальним потеплінням: успіхи реформи в дії

Децентралізація
Укрінформ
10 вересня 11:00 - Успіхи децентралізації. Тетіївська ОТГ стає «цифровою» та розпочинає боротьбу з глобальним потеплінням

Організатор: Київський ЦРМС.

Учасники: Олег Любімов - директор Київського Центру розвитку місцевого самоврядування; Руслан Майструк - голова Тетіївської міської об'єднаної територіальної громади; Віталій Біленков - технічний директор компанії Global GIS.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі розповіли про проект цифровізації Тетіївської ОТГ на Київщині

В Київській області в Тетіївській міській об'єднаній територіальній громаді реалізують проект "Цифрова громада", який допоможе підвищенню ефективності у сфері обліку та управління активами.

Про це на прес-конференції в Укрінформі розповів голова Тетіївської  громади Руслан Майструк.

"Тетіївська міська об'єднана територіальна громада стала переможцем конкурсу "Цифрова громада", які проводився в рамках Програми  “U-LEAD з Європою”. Ми отримали програмне забезпечення, яке нам поставляє компанія Global GIS, і за допомогою цього ми можемо мати базу реєстрів всіх земель, які є на території громади... Це дає можливість створити реєстр всіх земельних ділянок і володіти інформацією по кожному клаптику землі. Також в цій програмі можна використовувати аспекти архітектурно-будівельного кадастру і різних мереж, які проходять по території громади. І також її можна використовувати в сільському господарстві. Це дасть змогу нам краще працювати і з інвесторами", - розповів Руслан Майструк.

Як уточнив на прес-конференції технічний директор компанії Global GIS Віталій Біленков, цей інструмент може використовуватися для прийняття ефективних управлінських рішень, оскільки дозволяє централізоване зберігання актуальних картографічних даних, враховувати та об'єднувати різноманітні дані, а також швидко додавати потрібну інформацію. Також ця система поєднана з комплексною базою даних документів Містобудівного кадастру, з різноманітними інформаційними системами, такими як С1 чи CRM.

"Основна мета цього проекту: в процес цифровізації повинні бути включені всі, починаючи від ОТГ і закінчуючи всіма фахівцями і всіма жителями. Тоді ця система буде працювати", - наголосив Біленков.

Зокрема, впровадження такого проекту дасть можливість прослідкувати майнові права на кожну окрему земельну ділянку, отримати інформацію стосовно договорів оренди на земельні ділянки, а відтак і інформацію про сплату орендної плати тощо.  

За словами голови Тетіївської ОТГ, після об'єднання громада отримала можливість реалізації ще низки проектів.  Громада перемогла також в конкурсі "Енергоефективність громад II",  організованому Програмою  "U-LEAD з Європою". Завдяки реалізації низки проектів з енергоефективності громада планує впровадити енергомоніторинг, ввести облік всіх ресурсів, що дасть змогу не тільки їх ефективного використання, а й збереження.

Також, громада є учасником ініціативи "Угода мерів", започаткованої Європейським союзом, і в межах цієї угоди взяла на себе зобов'язання  зменшити  викиди  СО2 в атмосферу. Так, за словами Майструка, зараз в громаді виділено земельну ділянку,  на якій буде  висаджено  понад 120  саджанців  павловнія.

"Це дуже перспективна  рослина, вона вбирає всі викиди СО2 з атмосфери  і виділяє дуже багато кисню. Ще один позитивний момент - вона може  використовуватися як паливо, оскільки  швидко  росте, за 5 років може вирости до 5 метрів, і ії можна  використовувати як біопаливо", - розповів Майструк.  

Серед інших проектів громади він назвав розробку плану енергетичного розвитку ОТГ з прив'язкою до змін клімату.  Планується перевести все вуличне освітлення на ЛЕД-лампи, що також сприяє енергозбереженню.  

Окрім цього в громаді планується протягом року розмістити на 70 га сонячну електростанцію. Зараз проводиться технічна оцінка проекту, розробка необхідної документації. В подальших планах громади  після запуску сонячної електростанції  --  створення потужностей  монтажу сонячних модулів. Загалом,  за словами Майструка, передбачається створення понад 100 робочих місць.  

Голова Тетіївської ОТГ повідомив, що з минулого року бюджет громади зріс з 23 млн грн (бюджет міської ради) до 165 млн грн з урахуванням всіх субвенцій. Тетіївська міська об'єднана територіальна громада разом з містом Тетіїв включає 19 населених пунктів, в громаді проживає біля 22 тисяч  мешканців.

На Київщині 17 об'єднаних громад очікують рішення про призначення виборів - Київський ЦРМС

У Київській області з початку старту реформи місцевого самоврядування створено лише 10 ОТГ, у 17 об'єднаних тергромадах очікують рішення ЦВК про призначення виборів.

Про це на прес-конференції в Укрінформі 10 вересня сказав Олег Любимов, директор Київського Центру розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС), створеного за сприяння Програми “U-LEAD з Європою” та Мінгрегоінбудом.

"На сьогоднішній день Київська область, на жаль, займає одне з останніх місць у рейтингу створення ОТГ в Україні. ...На превеликий жаль, за три роки, відколи стратувала реформа органів місцевого самоврядування, децентралізація, в Київській області створено лише 10 об'єднаних територіальних громад.  Десята, Ржищевська, створилася буквально декілька днів тому. ...Таким чином станом на сьогоднішній день в Київській області є де-факто 10 об'єданних територіальних громад, крім того ще близько 17 громад очікують рішення ЦВК щодо призначення виборів та позитивного висновку від Київської ОДА", - повідомив Любимов.

Також, за його словами, найближчим часом Київська облдержадміністрація має надати позитивний висновок стосовно Бучанської об'єднаної територіальної громади. Ця громада, а також нещодавно утворена Ржищевська, основою створення має місто обласного значення. А відповідно до змін, які внесла Верховна Рада в закон щодо добровільного об'єднання громад, в такому випадку не потрібно проводити вибори, достатньо згоди навколишніх населених пунктів, які мають об'єднатися, міської ради, а також висновок облдежрадміністрації.   

Олег Любимов зазначив, що причин повільного процесу об'єднання громад Київській області є декілька. Зокрема, це нерозуміння деякими міськими головами переваг та можливостей об'єднання, протидія чиновників на районному, місцевому рівні через побоювання втрати статусу. А також певні негативні дії окремих чиновників Київської ОДА, коли до документів громад, що хочуть об'єднатися, висуваються вимоги, не прописані в жодному нормативному чи законодавчому документі. Окремо він наголосив, що невизначеність з виборами в об'єднаних тергромадах, оголошення яких у серпні заблокувала ЦВК, також не сприяє бажанню громад об'єднуватися. Оскільки громади не розуміють доцільності розпочинати і доводити до завершення процес об'єднання, якщо не відомо чи відбудуться вибори в ОТГ. 

З цього приводу, як наголосив Любимов,  велике значення має позиція Президента України, яку він висловив стосовно виборів в ОТГ та необхідності провести їх в цьому році.

"Ми сподіваємося, що Президент візьме під власну опіку процес призначення виборів в ОТГ, і нарешті буде розблокована реформа в Україні", - сказав він.

Водночас очільник Київського підрозділу ЦРМС наголосив, що ОТГ отримують багато інструментів для розвитку своїх територій, і можуть вирішити широкий спектр проблем, які не вирішувалися в окремих населених пунктах  роками. Зокрема, це можливість залучати позабюджетні кошти з різних програм міжнародної технічної допомоги, з фонду інфраструктурної субвенції з державного бюджету, з Державного фонду регіонального розвитку.

Окрім цього, підтримку та допомогу надає і Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за сприяння Програми "U-LEAD з Європою" та Мінгрегоінбудом, зокрема в частині підговки фахівців, консультативної підтримки, проведення різноманітних програм та тренінгів та навчальних візитів і успішних ОТГ в Україні, і за кордон, зокрема в Польщу. Так, за майже рік роботи Київського підрозділу ЦРМС, з листопада 2017 року, учасниками таких заходів стало більше 1000 представників посадових осіб місцевого самоврядування, потенційних  та вже створених ОТГ, депутатів, активістів.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-