Соціальну активність людей треба розвивати ще у школі - експерт

Соціальну активність людей треба розвивати ще у школі - експерт

Децентралізація
Укрінформ
На місцевому рівні дуже важливо залучити громаду до реформи децентралізації, а тому соціальну активність людей варто розвивати ще в школі. 

Таку думку висловила експерт з питань місцевого розвитку, голова правління Громадського центру «Ділові ініціативи» Галина Васильченко під час Сусідського Форуму «Обмін досвідом», який відбувся в рамках реалізації проекту «Залучення громади до місцевого розвитку – запорука ефективності реформ децентралізації для майбутнього», створеного за Програмою «U-LEAD з Європою», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На місцевому рівні дуже важливо підключити громаду, дати їй розуміння, для чого потрібна децентралізація, як цим користуватися, які можливості відкрились для місцевих людей, щоб вони стали справжніми творцями своїх територій. Ми на форумі говоримо про молодь, бо саме їй жити у цій країні і робити ці справи. Ми намагалися знайти потенційних лідерів, переконати їх у тому, що їх ініціативи можуть бути реалізовані, і вони самі зможуть до них долучатися, шукати однодумців, формувати команди, так званий соціальний капітал, з яким творити зміни. Держава створила можливості для реалізації цих ініціатив. Активність справді є. Втім, її важко розбудити. Я переконана, що оту соціальну активність треба розвивати ще у школі. Шкільна молодь – це дуже вдячний ресурс», - переконана Васильченко. 

Вона підкреслила, що сьогодні ж реформа надала громадам повноваження планувати місцевий розвиток. І формується він виключно за доходами громад. Так, каже Васильченко, фінансів в ОТГ зараз небагато, і це розчаровує людей, але рецепт один – розробляти таку стратегію розвитку своєї території, в яку б вони самі вірили.

«Сучасні ОТГ подібні до гусениць, які сформувались, але їм потрібне середовище, аби перетворитись на метеликів. Так, ми знаходили лідерів, залучали молодь до тренінгів та до формування стратегій розвитку. Ми старалися, щоб кожна Молодіжна рада у 4-ох ОТГ, де ми працювали, знала всі проблеми громади і долучалась до їх вирішення», - говорить координатор проекту «Залучення громади до місцевого розвитку – запорука ефективності реформ децентралізації для майбутнього» Леся Вербовська.

Нині у Дзвиняцькій, Ланчинській, Переріслянській та Олешанській ОТГ створені Молодіжні ради, які звітують про свою роботу на власних сайтах. Молодим активістам у Ланчинській ОТГ навіть вдалося отримати бюджет участі, хоча рада працює лише з квітня.

«У нашій раді працює 27 людей, більшість – освітяни. Команда активна, ініціативна. Ми розуміємо, щоб змінити громаду, треба починати з себе. І нічого страшного, якщо ми годину свого часу попрацюємо для її блага. Нам це подобається. Тепер ми взялися за проект впорядкування парку імені Юрія Шкрумеляка (дитячий письменник та журналіст – ред.) . Очікуємо залучити для цього до 400 тис. грн», - розповідає голова Молодіжної ради Ланчинської ОТГ Катерина Іванюк. 

У прикарпатських ОТГ офіційно створені шість Молодіжних рад. Втім, молодіжні групи активно діють в усіх громадах. Саме вони ініціюють проведення різних святкових заходів, освітніх та екологічних акцій. Старанність проявляють і під час навчання, яке спонукає до більш серйозної роботи.

«Ми провели семінари з проектного менеджменту для того, щоб залучати молодь до написання проектів для ОТГ. Приємно, що на конкурсі Карпатських ініціатив громади представили 12 різноманітних проектів, і з них 2 отримали підтримку у розмірі по 250 тис. грн. Кошти скерували у  Заболотівську та Брошнів-Осадську ОТГ», - повідомив радник з питань регіонального розвитку Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування Ігор Мельничук.

Відомо, що на Прикарпатті діють 23 ОТГ, з яких 22 – сільські та селищні об’єднані громади і 1 – міська.  

Читайте також: У Кропивницькому обговорили досвід наповнення бюджетів західних областей

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ірина Дружук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-