Експерти презентували онлайн-посібник для регіональних ЗМІ

Експерти презентували онлайн-посібник для регіональних ЗМІ

Фото
Укрінформ
У Києві відбулася презентація онлайн-посібника «Місцева преса: посібник для ЗМІ, або як регіональним журналістам працювати за часів нових медіа та кризи демократії», підготовленого експертами Інституту демократії ім. Пилипа Орлика.

Як повідомила виконавчий директор Інституту демократії ім. Пилипа Орлика Світлана Єременко під час заходу в Укрінформі, дослідження регіональних медіа показало, що ситуація є складною, у місцевих ЗМІ складається хибне враження про їхню вторинність, меншовартість, а це, у свою чергу, позначається на якості контенту.

“Дехто каже, що друковані видання загинуть, ми вважаємо, що це не так. І саме тому, що люди довіряють місцевим медіа, ми вирішили видати цей посібник”, - сказала вона.

За словами Єременко, цей онлайн-посібник написаний на основі моніторингів регіональних медіа, які здійснюються Інститутом демократії ім. Пилипа Орлика за підтримки «Інтерньюзу». Видання призначене для працівників сучасних українських ЗМІ, студентів спеціальності «журналістика». 

“Він (посібник-ред) є в електронному вигляді, але до нас є вже дуже багато звернень про те, чи є підручник у друкованому варіанті. Тому будемо намагатися закласти видання підручника і в друкованому вигляді. Перш за все до нас звернулися факультети журналістики різних міст, студенти, аспіранти, тобто запит є. Так що спробуємо це вирішити”, - сказала директор Інституту демократії ім. Пилипа Орлика.

Як зазначила автор посібника, координатор одеської експертної групи ІДПО, доцент кафедри журналістики, реклами та медіакомунікацій Наталія Стеблина, посібник складається із п'яти розділів: “Місцеві ЗМІ: на сторожі демократії”, “Професійні стандарти для місцевої преси за часів нових медіа”, “Регіональні медіа як майданчики для реклами та піару”, “Аудиторія локальних медіа: між очікуваннями та здобутками”, “Місцеві медіа у відкритому комунікаційному просторі”. “Ми розробили окремий розділ із тестами, зокрема, для того, щоб побачити, наскільки журналісти та взагалі широка аудиторія розуміється на тому, що таке професійні стандарти, бо проекти з медіа-грамотності показують, що знати про стандарти мають усі, аби розуміти, наскільки якісно перевіреною є інформація”, - сказала вона.

Читайте також: Нацрада пояснила, чому місцеві мовники неохоче переходять на "цифру"

Автор посібника, професор, доктор наук із соціальних комунікацій, декан факультету журналістики Одеського національного університету імені І. Мечникова Олена Іванова запевнила в тому, що люди, які працювали над посібником, мають досвід у цій сфері. “У нас була можливість узагальнити досвід сучасної науки щодо регіональної преси, узагальнити досвід моніторингів регіональної преси та узагальнити наш викладацький досвід. І тому виник ось цей посібник. Він містить дуже багато матеріалів, моніторингів і досить критичних зауважень щодо конкретних матеріалів або діяльності конкретних регіональних медіа. Це ви побачите. Але при цьому у нашому посібнику містяться чіткі узагальнення щодо того, куди рухаються сучасні медіа і загалом регіональні медіа у світі. Ми вважаємо, що регіональні медіа, пропри усі розмови про їхню смерть чи кризу, необхідні”, - сказала науковець.

Із посібником можна ознайомитися за посиланням ualocal.media та на сайті ІДПО idpo.org.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-