Дев’ять ОГТ Житомирщини представили на ярмарку туристичні пропозиції

Дев’ять ОГТ Житомирщини представили на ярмарку туристичні пропозиції

Децентралізація
Укрінформ
Під час семінару «Ярмарок туристичних пропозицій Житомирщини» дев’ять об’єднаних територіальних громад області представили туристичні маршрути для  мандрівників. 

Захід пройшов з ініціативи Житомирського  Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«За досить короткий період часу турактив Житомирщини показав, як ідею можна перетворити  на привабливу туристичну пропозицію. Ми розпочинали з того, що зібралися всі разом і вирішували, чим можна зацікавити гостей нашої області. Згодом на дводенному тренінгу створили 15 туристичних ідей, а потім представили у столиці туроператорам 8 наших пропозицій. Сьогодні знайомимося із презентаціями наших ОТГ, адже туризм – це пріоритетний напрямок, бо він сприяє не тільки розвитку територій, а й приносить прибутки до місцевих бюджетів. У нас є всі підстави стверджувати, що Житомирщина буде цікавою і для внутрішніх, і для зовнішніх туристів», - зауважив директор Житомирського ЦРМС Василь Невмержицький.

За словами радника з регіонального розвитку Житомирського ЦРМС Георгія Федорука, після семінарів та тренінгів представники ОТГ, зацікавлені у розвитку сільського зеленого туризму,  відвідали кілька садиб в області, де вивчали досвід, отримали консультації та долучилися до практичних занять зі створення туристичних продуктів. Відтак, своєрідним підсумком не одного місяця спільної роботи стали 9 ретельно розроблених туристичних пропозицій. Водночас, це далеко не фініш, а мотивація для створення нових турпродуктів, які будуть цікавими та популярними під час подорожей Житомирщиною.

Як зауважила в.о. начальника управління культури та туризму Житомирської ОДА Тетяна Парфентієва, нині активно триває робота над тим, аби сповна розкрити культурний і туристичний потенціал Житомирщини.

“В області щомісяця збирається експертна група, до якої входять фахівці з Києва та Львова, що займається розвитком музейних закладів. Крім того, 2 місяці працює новостворений обласний туристично-інформаційний центр, котрий зняв проморолик про Житомирщину та наповнює сайт корисною для туристів інформацією. Нині експерти працюють над тим, аби розширити потік туристів до Бердичева та Коростеня. Крім того, у намірах профільного управління – створити на Житомирщині альтернативний та якісний продукт для столичних туристів”, - підкреслила  Тетяна Парфентієва.

На важливості розвитку туризму наголосив і голова Національної туристичної організації Іван Ліптуга. За його словами, на фоні зростання кількості міських жителів та збільшення середнього класу, впродовж останніх 70 років у світі спостерігається туристична революція. За таких умов Україна теж має робити ставку на розвиток туризму.

«Туризм – це 10% ВВП світу, 30% експортного потенціалу економіки, а ще кожен 10-й працюючий задіяний на ринку послуг та туризму. До того ж, туризм є фактором миру і сприяє збереженню культури, екології та розвитку технологій», - зазначив Ліптуга.

Після активного обговорення реального стану розвитку туризму та його перспектив, представники об’єднаних громад розповіли, чим готові вразити гостей Житомирщини.

У Тетерівській ОТГ під Житомиром гостям покажуть маєток Терещенків, костел, Тригірський чоловічий монастир, дуби-патріархи та скеледром. Восени там готуються провести перший рибний фестиваль «Fish Food Fest». Крім цього, на території громади встановлять туристичні інформаційні таблички кількома мовами та прокладуть веломаршрут.

Ще одна наближена до обласного центру громада – це Станишівська ОТГ. Там сподіваються на потік туристів з Німеччини, адже у селі Зарічани є німецьке кладовище. Гостям покажуть і Миколаївську церкву та костел XVIII століття, парк з унікальними деревами, а ще там є можливість покататися на конях. 

Представники Овруцької ОТГ запевняють, що тур «Кам’яна квітка» буде зручний для тих, хто подорожуватиме автомобілем, автобусом або захоче частину маршруту пройти пішки. Там гостям підготували відвідування малої академії мистецтв і ремесел, Свято-Василівської церкви ХІІ століття та жіночого монастиря, пірофілітового кар’єру, курганів часів Київської Русі, лебединого озера, природного водоспаду та голубого озера. Вже у вересні Овруч запрошує на третій фестиваль «Поліська пані Картопелька».

Олевська ОТГ запропонує екскурсію до унікального туристичного об’єкту Камінного села, яке магнітом притягує туристів з усієї України. Крім того, в Олевську на різні свята влаштовують реконструкцію життя древлян, а ще район може познайомити з давнім промислом - бортництвом. До того ж, чимало гостей громада збирає на всеукраїнському фестивалі «Олевська республіка».

Читайте також: До кінця 2020 року в ОТГ буде створено до 600 центрів надання адмінпослуг

Баранівська ОТГ робить ставку на органічному туризмі. Гостям рекомендують відвідати завод із виробництва  органічної молочної продукції, вольєр із плямистими оленями, музей колишнього фарфорового заводу та сільський музей «Поліська хата». Цього року громада почала залучати і грантові кошти на розвиток туризму. У планах керівництва ОТГ – встановлення туристичної карти у центрі міста, аби гості легко і швидко могли спланувати собі маршрут подорожі.

У Семенівській ОТГ знайдуть справжній відпочинок любителі зеленого туризму. До того ж, туристів вразить господарство, що вирощує троянди на  6 гектарах землі та народний музей імені Джозефа Конрада. Серед розваг буде і відвідування бджолиної ферми.

Новоборівська ОТГ знайшла свою нішу в мілітарі-туризмі. Там є 7 дзотів, 2 з яких діючі. До того ж, гостям запропонують мандрівку козацьким шляхом.

Радомишльська ОТГ запрошує на 2-денний тур «Радомишль - унікальне місто з глибини віків», у програмі якого відвідування міста та двох навколишніх сіл з цікавими пам’ятками.

У Червоненській  ОТГ гостям покажуть унікальний палац Терещенків, збудований у неоготичному стилі та запросять до музею, у мандрівку історією цукроваріння.

Після презентації учасники семінару взяли участь у промо-турі в Тетерівську ОТГ.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ірина Чириця

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-