Біля Рівного археологи розкопують стоянку, якій 15 тисяч років

Біля Рівного археологи розкопують стоянку, якій 15 тисяч років

Відео
Укрінформ
В урочищі Бармацьке, яке знаходиться неподалік Рівного, археологи України та Німеччини знайшли стоянку періоду палеоліту віком майже 15 тисяч років.

Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

«Знаходимо наконечники для метальної, дистанційної зброї, якими тодішні мисливці полювали на тварин, переважно на північних оленів. Це - основна фауна, рештки якої ми тут знаходимо. Основні ж знахідки – крем’яні знаряддя праці та відходи від їх виробництва, кістки тварин, на яких тоді полювали. А ще – прикраси, вони переважно нашивалися на одяг, виготовляли їх із мушель, викопних молюсків, які знаходимо у місцевих пісках», - розповів директор Інституту археології Національної академії наук України Віктор Чубай.

Як припускає вчений, вік цієї стоянки – майже 15 тис. років.

Розкопки тут триватимуть до кінця серпня, а досліджувати навколишню територію будуть майже два роки.

Розкопки мають назву “Верхній палеоліт Волино-Люблінської височини“ і паралельно тривають у Польщі. У групі археологів працюють троє німецьких дослідників та фахівці Інституту археології.

Проект фінансує Фонд наукових досліджень Німеччини та Національна Академія наук України.

Читайте також: Археологи знайшли в Ольвії цінні предмети IV сторіччя

Знайдені артефакти спочатку вивчатимуть в Інституті археології НАН України, а згодом вони стануть експонатами Рівненського краєзнавчого музею

Саме ж Бармаківське заповідне урочище, де ведуться археологічні розкопки, отримало заповідний статус задля збереження тут рідкісних рослин степового походження та комах.

Окрім того, в урочищі росте дуже багато різних лікарських рослин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-