Мечеть у Дніпрі повернуть кримським татарам

Мечеть у Дніпрі повернуть кримським татарам

Укрінформ
У Дніпрі мусульманській громаді передали будівлю, де раніше розташовувалася Катеринославська соборна мечеть.

Рішення було прийняте на черговій сесії міської ради Дніпра у середу, 25 липня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З цього питання були довгі й ефективні перемовини, до яких залучали, зокрема, турецький уряд. Після того, як ми переведемо в нове приміщення спортивну школу – це питання погоджено з батьками та дітьми – нічиї інтереси не постраждають. Ситуація буде win-win. Вона є символом відновлення справедливості після кількох десятків років. У нас буде і спортивна школа, і культурний центр кримськотатарського народу. Виграють всі", – сказав мер Дніпра Борис Філатов.

На сесії міськради також був присутній український кримськотатарський політик, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз.

"Від вас залежить відновлення історичної справедливості. Нині час, коли кримські татари на окупованій території, коли мусульмани, люди інших конфесій й національностей мають продемонструвати толерантність та єднання. Це буде справді історичний день", – зазначив він.

Крім того, представники кримськотатарської громади власним коштом придбали нове приміщення для Дніпровської дитячої спортивної школи олімпійського резерву, що розміщувалася у приміщенні мечеті. Це – колишня будівля спорткомплексу "Стальінвест", розташована на вул. Богдана Хмельницького, 16Д. Комплекс має приблизно таку саму площу, що й нинішня школа, та найголовніше – він зручніший для занять спортом, адже будувався саме для цього. Із таким висновком погодилися й у батьківському комітеті юних спортсменів. Депутатський корпус погодив перспективу прийняття нової будівлі у комунальну власність, а також дав згоду передати існуюче приміщення для кримськотатарського культурного центру. Однак – лише після підписання відповідного двостороннього договору.

Читайте також: Релігієзнавець Козловський розповів про репресивну політику на Донбасі

Катеринославську соборну мечеть побудовано ще на початку ХХ століття коштом турецьких торговців й татар, які мешкали у місті. Після війн і революцій минулого століття будівлю використовували для різних цілей, аж поки в історичній споруді не розмістили дитячу спортивну школу олімпійського резерву.

Як додав Філатов, після передачі будівлі Соборну мечеть відреставрують і повернуть їй первісний вигляд. У приміщенні планують створити культурний центр кримськотатарського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-