Як управляти лісовими ресурсами? Досвідом ділились волиняни

Як управляти лісовими ресурсами? Досвідом ділились волиняни

Децентралізація
Укрінформ
Діяльність лісогосподарських підприємств в ОТГ, контроль за вирубкою місцевих лісів... Управління лісовими ресурсами обговорили на Волині.

Якою є діяльність державних та комерційних лісогосподарських підприємств в об’єднаних територіальних громадах, скільки коштів вони можуть приносити у свою скарбницю, яка кількість робочих місць створюється завдяки роботі ОТГ, а також як здійснюється вирубка місцевих лісів та контроль за нею? Досвідом управління лісовими ресурсами поділилися волиняни з делегаціями Сумщини, Чернігівщини та Дніпропетровщини, які перебували у краї 17-18 липня.

Навчальну поїздку організував Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіоном.

“На Волині понад 683 тисячі гектарів лісів та лісових площ. Це третина області. Половина вкритої лісом площі припадає на Маневицький, Камінь-Каширський, Ківерцівський та Любомльський райони. Майже у всіх цих районах створені громади і невдовзі більшість з них візьме відповідальність за лісові масиви на себе”, - зауважив під час презентації радник з регіонального розвитку Петро Гоцалюк.

Загальноукраїнська практика поки що має поодинокі приклади громад, які перебрали на себе повноваження управління лісовою галуззю, зокрема тією, яка колись була міжколгоспною, а зараз знаходиться у комунальній власності.

“Сьогодні побутує думка, що стосунки між державним сектором лісової галузі та комунальним є досить напруженими. На Волині цього немає. Звичайно, завжди є недовіра потужного державного підприємства до того, хто хоче господарювати в лісі, не маючи для цього підстав. У багатьох регіонах нарікають, що державні лісгоспи блокують передачу землі і, відповідно - лісів, але на Волині в цьому напрямку є порозуміння і яскраве підтвердження - Жидичинська об’єднана громада”, - розповів директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом’юк.

Особливість невеликої Жидичинської ОТГ, що утворилася у 2017 році - її розташування біля Луцька – міста обласного значення. Це - перевага і водночас це вимагає певних компромісів у діяльності громади. Насамперед йдеться про кадрову політику і зарплатню, адже щоб залучити фахових спеціалістів, їх потрібно зацікавити оплатою праці, яка б мотивувала, інакше вони оберуть сусідній Луцьк. За словами сільського голови Галини Матвіюк, у громаді налічується чотири з половиною тисячі офіційно зареєстрованих мешканців, проте реально їх вдвічі більше, відповідно й земельний податок надходить у сільську скарбницю. Кошти приносить і ліс, що належить комунальному підприємству громади.

“Ми маємо потужний лісовий рекреаційний центр, де відпочивають і наші мешканці, і лучани, оскільки сюди дуже зручно й швидко добиратися. Ліс і річка за кілька хвилин їзди від міста. Загалом у нас на території - 188 гектарів комунального лісу. У свій час, коли йшла ліквідація агролісгоспів, земельні ділянки, на яких росте ліс, були передані у сільську раду і в 2016 році, згідно з її рішенням, цей ліс був переданий на баланс нашого комунального підприємства. За умови ефективного господарювання ліс приносить хороші гроші, адже навіть санітарні вирубки, які здійснюємо вимушено, через короїда, корисні: деревину продаємо, а всі відходи спрямовуємо на опалення приміщень”, - розповіла Галина Матвіюк.

Цуманська ОТГ Ківерцівського району має кілька цікавих особливостей, які відрізняють її від інших громад краю. Вона утворена у 2017 році та є однією з найменших за площею і однією з найбільших за густотою населення. Зараз тут проживає понад 11 тисяч волинян, та невдовзі ця цифра збільшиться ще на 6 тисяч, адже бажання доєднатись до Цуманської ОТГ цього року висловили ще три сусідні сільські ради. Центральна садиба громади – селище Цумань – швидше не центр, а окраїна об’єднання. Головними фондоутворюючими підприємствами тут є саме лісопереробні. Найбільше з них – ПрАТ "Цумань", колишній деревообробний комбінат, що спеціалізується на виробництві струганого шпону. Тут працює 400 людей. Середня заробітна плата на підприємстві – 8 тисяч гривень і вона щороку збільшується. ПрАТ "Цумань" має цілодобове виробництво. Із зовнішніх джерел енергії використовує лише електроенергію, все інше отримує з власних відходів.

“Із 14 мільйонів надходжень у громаду, прорахованих ще до об’єднання, 6 мільйонів – це кошти ПрАТ "Цумань", хоча вже за показниками цього року ми фіксуємо перевиконання бюджету. Підприємство працює з усіма регіонами України, свою продукцію експортує переважно в Європу. Є замовлення з Китаю, Канади, Ізраїлю та США. Виробничі потужності – 2-2,5 тис куб. метрів деревини щомісячно. Це підприємство здійснює переробку високоякісної високосортної деревини”, – розповів Цуманський сільський голова Анатолій Дорошук.

Друге підприємство, яке приносить у скарбницю громади суттєві кошти - Цуманський лісгосп, що орієнтується на переробку низькосортної деревини і її відходів – щепи та тирси. До складу лісгоспу входять 7 лісництв, автоколона, станція, де відвантажуються вагони, лісопереробний комплекс, автоколона, консервний цех, склад та 2 кафе. Середньорічна заготівля - 70 тис куб. метрів деревини.

Особливо цікавим об’єктом Цуманського лісгоспу для гостей із Сумщини, Чернігівщини та Дніпропетровщини став місцевий консервний цех, адже в жодному іншому регіоні, окрім Волині, консервних цехів на території лісгоспів немає. За словами Анатолія Дорошука, це родзинка нашого лісового краю.

Збережений донині консервний цех на території Цуманського лісгоспу був побудований на початку 80-х років, коли Волинь стала піонером переробки недеревних ресурсів. Спершу це був пункт переробки березового соку, проте за роки роботи працівники цеху розширили асортимент і сьогодні виготовляють більш як шістдесят видів продукції. Це - соки, варення, джеми, компоти, грибні консерви, а також овочева група, що вирощується у власній теплиці, – огірки, помідори та кабачки, для яких застосовуються лише органічні добрива.

“Вся наша продукція екологічно чиста, хоча зараз багато виробників для того, щоб здешевити виробництво продукції, намагаються використовувати замінники цукру, які мають згубну дію на організм людини. Ми практикуємо тільки натуральні інгредієнти і маємо асортимент як для звичайного споживача, так і для людей з цукровим діабетом. Це невеличке підприємство, проте навіть у найважчі часи ми вистояли саме завдяки виготовленню натурального продукту”, – наголосила начальник консервного цеху Зінаїда Рябчун.

Консервний цех Цуманського лісгоспу має відповідні сертифікати якості та вже не один рік експортує дари волинських лісів у Німеччину, Ізраїль, Канаду, США, Польщу, Китай та Туреччину.

Читайте також: У Званівській ОТГ на Донеччині обговорили розвиток кооперації в селі

Упродовж двох днів гості із Сумської, Чернігівської та Дніпропетровської областей мали змогу відвідати лісові господарства, ознайомитись з роботою рекреаційних та лісовідновлювальних центрів. Представники регіонів дізнались про те, як розвивати потенціал певних територій з метою залучення туристів, шукати кошти на розвиток певних напрямків роботи лісової галузі через написання проектів, а також як громаді контролювати вирубку лісів та їх відновлення.

Підсумком дводенної навчальної поїздки стали не лише конкретні ідеї щодо вирішення певних, спільних для великої кількості українських громад проблем, а й контакти, якими учасники зустрічей обмінялися і зможуть скористатися задля майбутнього розвитку своїх об’єднань.

Програма “U-LEAD з Європою” спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Ольга Шарута, Луцьк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-