У Званівській ОТГ на Донеччині обговорили розвиток кооперації в селі

У Званівській ОТГ на Донеччині обговорили розвиток кооперації в селі

Децентралізація
Укрінформ
До Званівської ОТГ у Бахмутському районі Донеччини приїхали представники різних департаментів обласної держадміністрації, щоб обговорити шляхи та можливості розвитку підприємницької діяльності в сільській місцевості як шляху до збільшення бюджетів громади.

Організатором заходу виступив Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

"Спільно з представниками Донецької ОДА ми проводимо серію навчальних візитів до сільських громад. Подібні навчання щодо того, як започаткувати та вести малий бізнес у сільському господарстві, сприяють розвитку підприємництва на селі, дозволяють актуалізувати наявні проблеми для подальшого їх вирішення та перейняти досвід кращих практик. Всі учасники заходу, як тренери, так і підприємці з фермерами, розуміють: без розвитку кооперації неможливе зростання малого сільського господарства, яке сприятиме збільшенню доходів бюджету ОТГ, створенню нових робочих місць і усвідомленню невеличкою громадою, що вона самостійно має вирішувати свою подальшу долю", - сказав у вітальному слові радник з місцевих фінансів Донецького ЦРМС Сергій Івахнін.

Учасниками навчального семінару стали безробітні, зареєстровані у Центрі зайнятості, а також представники одноосібних сільських господарств, фермери та посадовці Званівської ОТГ.

Під час семінару розглядалися практичні аспекти організації підприємницької діяльності в малих та середніх галузях рослинництва та тваринництва. Представникам Званівської громади розповіли про можливості отримати підтримку з державного бюджету на розвиток тваринництва. Також говорили про шляхи підвищення рівня зайнятості населення за рахунок розвитку підприємництва, можливості програми «Український донецький куркуль», зелений туризм як один з чинників економічного розвитку ОТГ.

Наскрізною темою всього семінару стало обговорення сільськогосподарської обслуговуючої кооперації як напряму комплексного розвитку підприємництва на селі. Акцент на цьому зробив, зокрема, радник голови Донецької ОДА з питань АПК Руслан Марков.

Після семінару його учасники відвідали Парк весільних церемоній у Званівці, фермерське господарство "Журавушка-2006" у селі Переїзне та сільськогосподарський кооператив "Чубарич" у Верхньокам'янському.

Весільна алея, розташована в центрі Званівки, стала родзинкою об'єднаної громади. Весілля тут проводять просто неба і подивитися на свято може хто завгодно. Парк весільних церемоній - один з прикладів розвитку територій, зазначив експерт Донецького ЦРМС.

Читайте також: Успішні практики міжмуніципального співробітництва обговорили у Рівному

Далі гості вирушили до села Переїзне. Там представники «Журавушки» пояснили, що одна лише сільськогосподарська діяльність не приносить потрібних доходів, тому треба розвивати різні види діяльності. На території кооперативу дроблять щепу, виробляють пелети для опалення, об'єднуються для сушки зерна, обміну тракторами та іншою технікою.

Учасники делегації зрозуміли, що самостійно фермер зі своїми 100 га не зможе ефективно розвиватися, треба об’єднуватися.

У селі Верхньокам’янське підприємець Олександр Чаплик поділився досвідом залученням різних видів грантової допомоги на розвиток сільського господарства, в тому числі в рамках обласної програми «Український донецький куркуль».

За словами підприємця, донори скоріше нададуть грант кооперативу, аніж окремому фермеру, і діяльність кооператива "Чубарич" – яскравий приклад цього.

Спілкуючись з учасниками заходу, Чаплик підкреслив, що створення кооперації дозволяє знизити затрати на корми, пашню, інші послуги. За словами фермера, покосити сіно для одного селянина зараз коштує 60 грн за сотку, а для кооператива -  30 грн. Запліднити одну корову в приватному господарстві – 600 грн, в кооперативі – до 200 грн. Молоко приватні господарства здають по 4 грн за літр, через кооператив можна здавати по  7-8 грн. Також Чаплик наголосив що краще продавати не сировину, а вже перероблений продукт, бо це дає можливість більшого заробітку.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Донецький ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-