Успішні практики міжмуніципального співробітництва обговорили у Рівному

Успішні практики міжмуніципального співробітництва обговорили у Рівному

Децентралізація
Укрінформ
Практику міжмуніципального співробітництва (ММС) в Україні та джерела його фінансування обговорили 13 липня учасники «круглого столу» у Рівному.

У заході, організованому Рівненським Центром розвитку місцевого самоврядування за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, взяли участь голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук, депутати обласної ради, представники громадськості, керівники об’єднаних територіальних громад (ОТГ), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Співпраця між об’єднаними територіальними громадами спрямована на забезпечення муніципальної консолідації та розвиток спроможності органів місцевого самоврядування у наданні якісніших послуг громадянам», – сказала експерт із муніципального співробітництва Надія Костіна.

За її словами, у такій роботі слід скористатися положеннями Законів України «Про місцеве самоврядування» та «Про співробітництво територіальних громад», низкою наказів Мінрегіону. 

Вона підкреслила, що названа форма дозволяє залучити міжнародних донорів до виконання завдань та при умові співфінансування з української сторони одержати від них кошти для втілення проектів, що перемогли у конкурсах громад. Найкраще в Україні така практика утвердилася у Полтавській області, де між громадами укладено 69 договорів, реалізація яких дозволяє одержувати обопільну користь, недосяжну у випадку ізольованої діяльності.

Йдеться зокрема про об’єднання зусиль сільських громад у справі поводження із твердими побутовими відходами у Полтавському та Лохвицькому районах, де придбали відповідну техніку та облаштували місця збору сміття. За цим же принципом у більшості районів створено сучасні пожежні частини. Серед інших позитивних практик - облаштування трудового архіву у Решетилівському районі: тут завершився перший етап проекту.

«Щодо останнього, то звертаю увагу на особливість взаємовідносин з іноземними фінансовими донорами: якщо вони бачать (як у цьому випадку), що проект виконано ретельно, то пропонують продовження його на іншому рівні, забезпечуючи фінансування. Таким чином, у Решетилівці пішли далі – тут приступають до формування електронної бази архівних документів», - зазначила Костіна.

Вона також навела й інший приклад взаємодії громад у цьому районі: вони об’єдналися у проекті розвитку мережі Інтернет для сільського населення. До речі, інвестори забезпечили безкоштовне користування ним у соціальних закладах.

На “круглому столі” йшлося і про фінансування розробок, визнаних кращими. У кожному конкретному випадку доля зарубіжного капіталу може бути різною.

«Останнім часом подібні процеси  стрімко почали розвиватися і на Вінничині - вже укладено 25 відповідних угод. Прогресують Волинська (створення екотехнопарку), Івано-Франківська (ліквідація повені, відновлення дамб, монтаж газопроводу високого тиску), Харківська (центр інклюзивної освіти для дітей) області», - розповіла Костіна.

Є і перший зразок міжобласного муніципального співробітництва: об’єдналися сусідні громади Полтавщини і Київщини для вирішення екологічних проблем. Набувають поширення й міжрайонні зв’язки ОТГ.

Читайте також: На Херсонщині провели триденну медшколу для представників громад

На Рівненщині можливості консолідації спробували використати, зокрема, у сфері охорони здоров’я: тут уклали договір про співробітництво територіальних громад у формі утворення комунального некомерційного підприємства «Млинівський центр первинної медико-санітарної допомоги».

Міжмуніципальне співробітництво в Україні спрямоване також і на вирішення й інших проблем - ремонт доріг, розвиток спорту, культури, туризму, поліпшення транспортної інфраструктури, вуличного освітлення тощо.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Віктор Мазаний

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-