На Херсонщині провели триденну медшколу для представників громад

На Херсонщині провели триденну медшколу для представників громад

Децентралізація
Укрінформ
На Херсонщині з 11 по 13 липня пройшла медична школа «Організація роботи первинної медичної допомоги в громадах Херсонської області в умовах трансформації системи охорони здоров'я».

Захід відбувся у Херсонському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Поєднання теорії з практикою, доступність викладання матеріалу та деталізація, враховуючи тему, мені як управлінцю дає більше розуміння, як рухатись далі в контексті медичної реформи. Такі заходи мають відвідувати лікарі, які планують ставати ФОП, головні лікарі центрів РЦПМСД, завамбулаторій в ОТГ та засновники медичних закладів", - зазначив один із учасників заходу, голова Чаплинської районної ради Володимир Бериславський. 

Тренером виступила провідний експерт з питань впровадження реформи охорони здоров'я в Україні Аліса Макаріхіна.

"Ми маємо думати не про те, як зекономити, а про якісні послуги для пацієнтів. Якщо послуги будуть надаватись якісно - повірте, всі люблять рахувати гроші, тому навіть заможні представники громади будуть користуватись медичними послугами на місцях", - вважає Макаріхіна. 

Багато часу учасники приділили обговоренню логістики надання медичної допомоги в громадах, питанням кваліфікації медичних працівників, доцільності використання ресурсів на даний момент та необхідності реорганізації комунальних закладів. 

Учасники розглянули психологічні аспекти ставлення медичного працівника до виконання своїх обов’язків. У зв’язку з медичною реформою змінюються умови та вимоги до роботи, тому якісний управлінський підхід допомагає налаштувати на це персонал. Ефективні методи відбору кандидатур для прийняття на роботу, де одним з головних критеріїв є можливість визначити, чи налаштований кандидат постійно навчатись, дає можливість підібрати висококваліфікованих фахівців. До цих методів належать попередні тести на IQ, різноманітні психологічні тести, співбесіди з психологом. 

Експерт ознайомила учасників із зарубіжними практиками упорядкування медичної документації, підходам до роботи з персоналом. Наприклад, австралійці на даний момент ідуть в ногу з Україною щодо впровадження електронної медичної картки пацієнта, а також працюють з доступністю медицини для громадян. Також мова йшла про телемедицину.

"Телемедицина – це використання сучасних технологій в лікарській практиці. Наприклад, це все, що під’єднано до мережі і може передавати дані. Таким чином провідний експерт дистанційно може професійно обробити показники та поставити діагноз. На жаль, сьогодні ці технології недоступні в Україні, але це питання часу, адже вони не такі дорогі", - зазначила Макаріхіна. 

Читайте також: На Полтавщині презентували маршрут кластера зеленого туризму

За словами т. в. о. головного лікаря КЗ «ЦПМСД» Великокопанівської сільської ради Ірини Ковальової, насичена програма та  структура тренінгу, постійна інтерактивна робота з учасниками допомогли максимально засвоїти матеріал.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Херсонський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-