На Черкащині навчалися створювати успішний сільський бізнес

На Черкащині навчалися створювати успішний сільський бізнес

Децентралізація
Укрінформ
На Черкащині представники чотирьох областей навчалися створювати успішний сільський бізнес.

На Черкащині пройшов тренінг «Розвиток кооперації та підприємництво на селі для ОТГ», який зібрав 50 представників громад з чотирьох областей. Учасниками тренінгу стали голови, старости та представники виконкомів ОТГ Кіровоградської, Сумської, Херсонської та Черкаської областей.

Захід проводив Черкаський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє Укрінформ.

«Ми провели один з найбільших за масштабами навчальний тренінг одразу для чотирьох областей. Чи не вперше, окрім презентації досягнень Черкаської області в рамках сільськогосподарського підприємництва, було вирішено ще кілька завдань: забезпечено контакт широкого кола представників ОТГ з різних областей, надано можливість, в рамках навчального візиту презентувати Черкащину і самим її мешканцям і гостям, поєднати теоретичні і практичні завдання та закласти підгрунтя для співпраці на рівні громад”, - зазначив Григорій Перерва, радник з регіонального розвитку Черкаського ЦРМС. 

Теоретичне підгрунтя основ кооперативної діяльності учасники тренінгу отримали від члена ради Національної сільськогосподарської палати України та Українського сільськогосподарського кооперативного союзу Романа Корінця.

Практичні приклади розвитку кооперативів та підприємництва в громадах і селах Черкаської області учасники побачили у Карашинській ОТГ (кооперативи та сімейні ферми в с. Черепин), в с. Івківці (туристичний комплекс Зерноленд) та с. Суботів (об’єкт «зеленого туризму» - етнокорчма "У пані Олі"). Відтак, у рамках одного навчального візиту, представники ОТГ отримали і теоретичні знання, і приклади успішних практичних кейсів.

Відвідавши Карашинську громаду, де функціонують і кооперативи, і сімейні ферми, учасники тренінгу ознайомились із досвідом створення кооперативів, їх роботою, спробували продукти з козячого молока, які виготовляють на сімейній фермі, протестували техніку, яку використовує кооператив.

Під час візиту до Зерноленду (туристичної атракції, створеної в селі Івківці Чигиринського району, де екскурсантів чекає не просто експозиція історичних предметів, а захоплива інтерактивна взаємодія із ними), учасники тренінгу змогли не лише дізнатися деталі реалізації цього проекту, а й спробувати себе в якості ковалів, гончарів, пряль. 

Під час гостин на батьківщину Богдана Хмельницького, до корчми «У пані Олі», розташованої на території державного заповідника в Суботові, учасники тренінгу довідалися про особливості створення надпривабливого для відвідувачів об’єкту «зеленого туризму».

Читайте також: У Миколаєві обговорили роль жінки в ОТГ

У ході навчального візиту було поєднано і теоретичні і практичні заняття. Усі побачені технології розбирали з тренером, учасники визначали їхні сильні та слабкі сторони, мали можливість визначити, що варто використати, а чого слід уникати. Таким чином, отримані враження закріплювалися в свідомості учасників, і вони більш повно бачили можливі механізми реалізації.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки. 

Фото: Черкаський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-