Під Харковом будують перший в Україні сміттєпереробний комплекс

Під Харковом будують перший в Україні сміттєпереробний комплекс

Фото
Укрінформ
Перший в Україні сміттєпереробний комплекс з переробки твердих побутових відходів з системою збору полігонного газу і виробництва електроенергії будують в Дергачівському районі Харківської області.

Про це журналістам розповів заступник директора з технічних питань генерального підрядника Олександр Панченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Будівництво йде за графіком: обладнано спеціальний майданчик для сміттєвозів, виконується планування доріг, закуплено матеріали, включаючи геомембрану і геотекстиль, сортувальну лінію, щебінь", - зазначив Панченко.

Під Харковом будують перший в Україні сміттєпереробний комплекс / Фото: www.city.kharkov.ua

За його словами, на території комплексу діятимуть чотири окремі майданчики для складування сміття, кожен з яких буде укрито гідроізоляційною мембраною.

"Зараз під укладку мембрани підготовлено перший майданчик, а до кінця серпня фахівці підготують другий. Ці два об'єкти буде введено в експлуатацію раніше терміну, щоб зняти навантаження з полігону, що нині діє", - додав Панченко.

Зараз проводяться земляні роботи, щоб вийти на позначки, на яких буде побудовано будівлі. До кінця року ці роботи буде завершено на всіх майданчиках, підкреслив замдиректора.

Він зазначив, що фундаменти під устаткування, що вже завезено, планується побудувати за два-три місяці. Його монтаж частково почнеться цього року і буде продовжено навесні наступного. "Тоді ж почнеться наладка устаткування, і через рік можна починати поетапне введення комплексу в експлуатацію", - пояснив Панченко.

У перший рік роботи комплексу на ньому планують виробляти від 13,5 млн кВт електроенергії на рік, а на десятий рік - вже до 42 млн кВт. "Надмірний газ, який утворюється при гнитті сміття, перероблятиметься в газогенераторах в електроенергію і подаватиметься в мережу", - розповів представник підрядника, додавши, що для видобутку такого газу на полігоні, що нині діє і на старому вже пробурили близько 30 свердловин, які згодом перейдуть у режим експлуатації.

Читайте також: Львівщина запустила першу лінію з сортування сміття

Нова система дозволить знизити викиди в атмфосферу парникових газів від 51 тис. тонн в перший рік експлуатації комплексу і до 157 тис. тонн - на десятий рік роботи.

Щодо потужності суперкомплексу, то він зможе прослужити більше 50 років з умовою введення нових ліній.

Як повідомляв Укрінформ, проект будівництва під Харковом сучасного комплексу з переробки ТПВ інвестує Всесвітній банк. Завершення усіх робіт планується до кінця 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-