У Запорізькій ОДА порушили проблему економічної спроможності ОТГ

У Запорізькій ОДА порушили проблему економічної спроможності ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
У Запорізькій ОДА нарікають на ОТГ, які не дбають про свою економічну спроможність.

На Запоріжжі збільшилася кількість випадків утворення об'єднаних територіальних громад із чисельністю населення менше 5 тис. осіб. Це свідчить про те, що при об'єднанні не беруться до уваги питання економічної спроможності майбутньої ОТГ.

Про це кореспонденту Укрінформу під час семінару-тренінгу «Побудова комунікації задля запобігання конфліктів з громадою (батьками і педагогами) при оптимізації закладів освіти в ОТГ» повідомила керівник апарату Запорізької ОДА Зінаїда Бойко. 

«За основними показниками децентралізації Запорізька область посідає перше-друге місце. Проте змушена визнати, що частіше стали утворюватись громади з чисельністю населення до 5 тис. осіб. Мета децентралізації полягає не лише в бажанні об'єднатися. За основу мають бути взяті економічні показники, люди повинні прораховувати економічну обрунтованість. Сподіваюсь, що люди дійдуть висновку, що необхідно укрупнюватись, і створення маленької громади стане першим кроком до створення великої, спроможної ОТГ», - зазначила Бойко.

За її словами, сьогодні в регіоні створено 49 громад. Наразі Запорізька область може стати однією з перших, де в рамках реформи децентралізації місто обласного значення об'єднається з прилеглими територіями відповідно до закону, підписаного у травні цього року Президентом. Це актуально для Бердянська, Мелітополя, Запоріжжя, Токмака. Натомість Енергодар такої можливості не має, адже це місто густонаселене.

Читайте також: У Кропивницькому обговорили шляхи впровадження міжмуніципальної співпраці

«Маю сподівання, що найближчим часом саме Бердянськ прийме перше рішення щодо збільшення меж завдяки об'єднанню з територією Нововасилівської сільради», - зазначила Бойко.

Захід організований Запорізьким Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України. У семінарі взяли участь голови ОТГ, заступники голів ОТГ, керівники відділів освіти.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Дмитро Смолієнко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-