"Радіоактивне" молоко: Держпродспоживслужба визнала поодинокі випадки

Укрінформ
За результатами лабораторних досліджень молока за 6 місяців 2018 року в Україні виявлено лише 13 випадків перевищення вмісту радіоактивної речовини (цезію-137) - у Житомирській області.

Про це повідомляє у суботу Держпродспоживслужба.

"Поширена в ЗМІ інформація про те, що населення Рівненщини споживає молоко, рівень радіоактивного забруднення якого перевищує допустимі норми, не знайшла свого підтвердження", - йдеться у повідомленні.

У Держпродспоживслужбі зазначили, що спектрометричні дослідження сирого молока проводяться на постійній основі по всій території України, у тому числі молока від приватних господарств і населення.

"З метою перевірки оприлюдненої в мас-медіа інформації Держпродспоживслужба провела аналіз даних, отриманих за результатами спектрометричних досліджень молока в Україні за період з 1 січня по 15 червня 2018 року. За інформацію територіальних органів Держпродспоживслужби, за звітний період в Україні було проведено всього 102 323 спектрометричних досліджень, у тому числі у рамках державного контролю досліджено 101 178 зразків молока сирого та 1 145 молокопереробними підприємствами (виробничий контроль). При цьому всього досліджено за вмістом стронцію-90 – 19 726 зразків та цезію-137 – 84 469 зразків", - зазначили у відомстві.

У службі наголосили, що "за результатами лабораторних досліджень (випробувань) виявлено 13 позитивних випадків перевищення вмісту цезію-137 лише в Житомирській області (смт Народичі). Молоко було знищене".

Читайте також: Радіації в українських продуктах не було й немає - МОЗ

Наразі в Рівненської області проведено всього 626 спектрометричних лабораторних досліджень зразків молока, перевищень вмісту стронцію-90 та цезію-137 не виявлено, додали у службі.

Крім того, як зазначається, станом на сьогодні Держпродспоживслужба не отримувала офіційних повідомлень щодо підвищеного рівня радіоактивного забруднення молока з України ні від імпортерів, ні від компетентних органів країн-призначень.

"Разом з тим наголошуємо, що у разі отримання офіційних повідомлень щодо підвищеного рівня радіоактивного забруднення молока Держпродспоживслужба вживатиме заходів відповідно до вимог законодавства", - йдеться також у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, раніше газета The Independent повідомила, що в дослідженні лабораторій в Університеті Ексетера і Українського інституту сільськогосподарської радіології йдеться про перевищення радіоактивного забруднення молока в Україні, зокрема в Рівненській області, вп'ятеро вище норми. При цьому, за твердженням видання, експерти попереджають, що забруднення молока буде перевищувати норму в деяких частинах України до 2040 року.

У Держпродспоживслужбі заявили, що заголовок статті "Рівень радіоактивності українського молока перевищує норму", яка була опублікована The Independent, не відповідає ані фактичному стану справ, ані наведеним у самій статті фактам.

А в МОЗ зазначили, що радіаційно-гігієнічні дослідження продуктів на територіях, що визначені забрудненими внаслідок Чорнобильської катастрофи, в Україні проводяться регулярно. Критичного перевищення вмісту радіонуклідів у продуктах немає. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-