Нова школа даватиме дітям

Нова школа даватиме дітям "м’які навички" - експерт

Децентралізація
Укрінформ
В Україні освітня реформа вперше торкнеться вчителів і стане кроком до змін, які будуть невідворотними.  

Про це в Івано-Франківську повідомив експерт з питань освіти Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Сергій Дятленко на семінарі щодо формування спроможної освітньої мережі у громадах. Захід був організований Івано-Франківським  Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним  за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

«Ця реформа мала здійснюватися ще з початку 90-х, але  затяглася. В школі буде найважче з учителем. Усі освітні реформи до цього були змістового чи організаційного характеру, а з учителем не працювали. Тепер усі вчителі, які взяли перший клас у початковій школі, пройшли курси і навчання. Так, стовідсоткової ефективності відразу не може бути, але це той перший крок, який дасть поштовх змінам і вони будуть невідворотні», - переконаний Дятленко. 

За його словами, мета освітньої реформи – змінити школу, побудувати навчальний процес так, щоб діти здобули так звані «м’які навички», а це – навчити їх критично мислити, обирати правильні рішення, розглядати різні шляхи та варіанти рішення, аналізувати, виступати, мати підприємницьку грамотність. Зрештою, зазначає експерт, «вміти продати свій талант – це також важливо, і не менше, ніж знати  закон термодинаміки». 

Боятися нового в об’єднаних громадах, вважає Дятленко, не варто. Проблемні питання треба обговорювати і шукати власні приховані резерви. А вони, як правило,  криються у створенні оптимальної освітньої мережі та в оптимізації самого навчального процесу. Чим більша об’єднана громада, стверджує Дятленко, тим легше їй сьогодні побудувати цю мережу. В маленькій ОТГ з цим є великі проблеми. Попри все це, кількість опорних шкіл, які  дають якісну освіту для дітей з віддалених сіл, постійно зростає. Нині там покращується освітнє середовище, що є дуже важливим для старту нової української школи. 

«Будуть і книги, і нове обладнання. Я підрахував, що на кожного учня лише держава скерувала по 2,5 тисячі гривень на обладнання і нове середовище. Кожний навчальний клас для першачків буде по-новому обладнаний. Так, діти вже  не будуть сидіти увесь урок за партою і піднімати руки, як було дотепер. Завдання вчителів у тому, аби ці діти виросли вільними людьми, а ними управляти завжди важко», - говорить Дятленко. 

Відомо, що наразі в Україні налічують 476 опорних шкіл. 

Читайте також: У трьох районах Запорізькій області показник покриття ОТГ - 100%

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки. 

Фото: Юрій Рильчук / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-