У трьох районах Запорізькій області  показник покриття  ОТГ - 100%

У трьох районах Запорізькій області показник покриття ОТГ - 100%

Децентралізація
Укрінформ
У Запорізькій області три райони повністю покриті об’єднаними територіальними громадами. 

На сьогодні три райони Запорізької області - Великобілозерський, Оріхівський, Чернігівський - повністю покриті об'єднаними територіальними громадами. У 10 районах цей показник покриття коливається від 50 до 99%. 

Про це йшлося під час міжрегіональної конференції «Децентралізація в дії: місце «району» в новій системі адміністративно-територіального устрою України», яка відбулася в м. Мелітополь. Захід пройшов за сприяння Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.  

“На сьогодні три райони - Великобілозерський, Оріхівський, Чернігівський - повністю покриті об'єднаними територіальними громадами. У 10 районах цей показник покриття коливається від 50 до 99%. До їх числа входять: Бердянський, Більмацький, Веселівський, Гуляйпільський, Запорізький, Кам’янсько-Дніпровський, Михайлівський, Приазовський, Розівський, Якимівський райони. Причому в п’яти них - Веселівському, Кам’янсько-Дніпровському, Михайлівському, Розівському, Якимівському - поки що не об'єдналися лише по одній місцевій раді, тобто процес на завершальній стадії, - зазначила керівник апарату Запорізької облдержадміністрації Зінаїда Бойко. 

За її словами, найповільніше цей процес рухається у семи районах - Василівському, Вільнянському, Мелітопольському, Новомиколаївському, Пологівському, Приморському та Токмацькому, де показник покриття становить від 1 до 49%. 

У той же час директор Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування  Олександр Свистун відзначив, що у Запорізькій області 24% населення проживає в сільській місцевості, 76% - у містах. Тому закон про приєднання сільських та селищних рад до міст обласного значення до міст обласного значення є дуже актуальним. Він акцентував увагу і на перевагах, які здобувають місто і село від такого об'єднання. 

Читайте також: Для передачі влади на місця прийнято понад 30 законів - Мінрегіонбуд

“Місто отримує додаткові землі, які може використовувати і для будівництва, і для рекреації, при цьому поповнюючи бюджет за рахунок земельного податку. До того ж, місто отримує статус об’єднаної територіальної громади, який на сьогодні має значні привілеї. Адже донорські організації, інвестори, програми міжнародної технічної допомоги все більше схиляються вкладати ресурси в стабільне майбутнє, визначені території. Село не стає баластом, адже отримує фінансову допомогу від держави у вигляді субвенцій”, - сказав Свистун. 

Щодо переваг для села, то це і збільшення бюджету, і доступ до розвинутої міської інфраструктури і центрів надання адміністративних послуг. Це і кваліфіковані кадри, у яких на сьогодні є велика потреба в сільській місцевості. Окрім того, таке приєднання надає доступ до "використання" власних податків, зважаючи на те, що значна частина сільського населення працює у наближених містах, до бюджету яких і сплачує податки. 

Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччини в Донецьку Вольфганг Мессінгер, який також взяв участь у конференції, назвав реформу місцевого самоврядування найуспішнішою в Україні, яка була реалізована за останні роки. “Децентралізація - це важливий елемент на європейському шляху України. Саме тому Німеччина і Європейський Союз надають таку серйозну підтримку. Багато спостерігачів вважають реформу місцевого самоврядування найуспішнішою реформою України за останні роки. З моєї точки зору, децентралізація - це саме те, що було необхідно Україні, - заявив Мессінгер. 

Як повідомлялося, на території Запорізької області утворено і функціонує 48 об’єднаних територіальних громад, у які об'єдналися 172 місцеві ради, що становить 57,5 % від загальної кількості місцевих рад, які існували до початку реформи (299). У 48 ОТГ області проживає 21,5% населення від загальної чисельності населення області. Площа території цих ОТГ займає 59,6% загальної площі території області. 

Фото: Дмитро Смолієнко / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-