Для передачі влади на місця прийнято понад 30 законів - Мінрегіонбуд

Для передачі влади на місця прийнято понад 30 законів - Мінрегіонбуд

Децентралізація
Укрінформ
За три роки прийнято більше 30 законів щодо передачі влади на місця - Мінрегіонбуд.

Починаючи з 2014 року, в Україні було прийнято більше 30 законів, які передали повноваження органам місцевого самоврядування. Завдяки цьому частка місцевих бюджетів у зведеному бюджеті України за підсумками поточного року складе 51,5%.

Про це під час Міжрегіональної конференції «Децентралізація в дії: місце «району» в новій системі адміністративно-територіального устрою України» зазначив генеральний директор Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства регіонального розвитку та житлово-комунального господарства України Сергій Шаршов.

Захід відбувся 20 червня за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Вперше в історії незалежності України частка місцевого бюджету від загальнодержавної частки склала понад 50%, а це є обіцянка всіх попередніх президентів. Але тільки у 2018 році ми досягли цього показника. Петро Порошенко зробив так, аби більшість державних грошей була в об’єднаних громадах. Впродовж трьох років було прийнято більше 30 законів, які передали повноваження органам місцевого самоврядування, адже саме там забезпечується надання тих чи інших адміністративнх послуг”, - зазначив Сергій Шаршов.

Посадовець також уточнив, що Запорізька область є одним з лідерів у питанні реалізації реформи місцевого самоврядування.

За словами керівника апарату Запорізької обласної державної адміністрації Зінаїди Бойко, відповідно до перспективного плану формування територіальних громад Запорізької області було запроектовано створення 67 спроможних територіальних громад, а це 97,3% території області, оскільки до плану не ввійшли п’ять міст обласного значення.

“Нині в Запорізькому регіоні створено 48 об’єднаних територіальних громад, у які об'єдналися 172 місцеві ради. Це 57,5% від загальної кількості місцевих рад, які існували до початку реформи. Більше половини, за кількістю запланованих, громад вже утворено. Больше половини — спроможні”, - підкреслила Зінаїда Бойко.

Читайте також: У Харкові обговорили проблеми управління комунальними підприємствами

Натомість координатор з правових питань Центрального офісу реформ при Мінрегіоні України, директор громадського об'єднання «Інститут розвитку території» Юрій Ганущак каже, що друге-третє місце області серед лідерів децентралізації - це добре, але “я б хотів бачити, що Запорізька область — перша у переході на наступний щабель реформи. Сподіваюсь, що саме Запорізька область стане тим майданчиком, де будуть найбільш успішно реалізовуватись наступні етапи реформи”, - заявив Юрій Ганущак.

У конференції також взяли участь Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччини в Донецьку Вольфґанґ Мьоссінґер, голова Запорізької обласної державної адміністрації Костянтин Бриль, міський голова Мелітополя Сергій Мінько.

Фото: Дмитро Смолієнко / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-