У Харкові обговорили проблеми управління комунальними підприємствами

У Харкові обговорили проблеми управління комунальними підприємствами

Децентралізація
Укрінформ
У Харкові голови ОТГ з шести областей обговорили проблеми управління комунальними підприємствами.

Питання ефективного управління комунальними підприємствами об'єднаних територіальних громад в сільській місцевості опинилися в центрі уваги семінару, що зібрав у Харкові більше двох десятків голів ОТГ і керівників КП з Харківської, Київської, Полтавської, Сумської, Чернігівської, Черкаської областей.

Семінар, повідомляє кореспондент Укрінформу, відбувся у Харківському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" й Мінрегіону.

"Людина сприймає якість життя відповідно до якості інфраструктури в тому місці, де вона живе. Якщо все працює як належить: водо- і електрозабезпечення, вивезення сміття, благоустрій території, людина цього навіть не помічає. Але якщо є проблеми, всі одразу ж реагують, виходять на пікети і вимагають навести порядок. Завдання влади - ефективно організувати діяльність комунальних служб, домагатися взаєморозуміння з населенням, забезпечувати якість комунальних послуг. Мета семінару - познайомити учасників з досвідом управління комунальними підприємствами, накопиченим у ОТГ, у тому числі, в Харківській області, де на сьогодні створено 16 ОТГ, і 45% з них налічують більше 10 тисяч жителів", - зазначила у своєму слові директор Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Діана Баринова.

За словами учасника семінару директора департаменту ЖКГ Харківської ОГА Сергія Магдисюка, важливе значення набуває партнерство влади й ОТГ. 

"На сьогодні служба ЖКГ області не в найкращому стані, до неї начебто не доходили руки, накопичилися проблеми з теплотрасами, каналізаційними колекторами, термін експлуатації яких збіг. Але ми знайшли взаєморозуміння з ОТГ, знаю кожного голову в обличчя, спільно вирішуємо проблеми, які для нас стали пріоритетними", - підкреслив Магдисюк.

Що стосується комунальних підприємств, створених у ОТГ Харківщини, то, як зазначили на семінарі, це не лише інструмент для отримання якісних послуг, але також партнер і член команди центрів розвитку місцевого самоврядування. На сьогодні список комунальних послуг змінився за рахунок нових видів послуг - від відеоспостереження до облаштування WF, і це дієвий спосіб створити нові робочі місця, у той час, як кошти за послуги поповнюють місцевий бюджет.

Учасників семінару привернув досвід роботи комунального підприємства Нововодолазької сільської ради, де у рамках ОТГ об'єдналася мало не половина сіл Нововодолазького району Харківської області і де, як розповів голова сільради Олександр Єсін, в якості новинки організовано безкоштовне вивезення сміття з приватного сектору, де люди і без того платять податок на землю, і платне вивезення з багатоквартирних будинків, де таких витрат немає. 

Цікавим виявився досвід комунального підприємства Чкаловскої сільради, де, як розповів голова Віктор Соловйов, запустили контейнерний збір сміття і включили ціну послуги до тарифу з водозабезпечення. 

"До вересня послуга безкоштовна, три місяці літа даємо на перехідний період, але восени, якщо споживач не оплатив загальну квитанцію - будуть прийняті заходи аж до відключення води", - сказав він.

У рамках семінару обговорено досвід роботи комунальних підприємств у Республіці Польща, де вже не раз побували у творчих відрядженнях представники харківських ОТГ, і де в якості дієвого заходу поповнення місцевого бюджету введено штрафи за несвоєчасну оплату комунальних послуг, а також на сайтах виставляють у вільному доступі усі дані з оплати комунальних послуг. 

На закінчення семінару представники Харківського національного університету міського господарства імені Бекетова, де в числі інших, готують фахівців для ЖКГ, розповіли учасникам про можливості співпраці у плані аналізу конкретної ситуації у сфері комунальних послуг у ОТГ і надання допомоги для рішення проблем.

Читайте також: У Чернігові представників ОТГ вчать писати грантові проекти

Під час другого дня заплановано виїзний семінар на тему управління комунальними підприємствами у Старосалтівській і Чкаловській ОТГ Харківській області.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею і Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Вячеслав Мадієвський / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-