В Києві пройшов тренінг для громад області з надання адмінпослуг

В Києві пройшов тренінг для громад області з надання адмінпослуг

Децентралізація
Укрінформ
Надання якісних адміністративних послуг для населення громад є одним з наріжних каменів реформи децентралізації.

На цьому наголосив радник Київського Центру розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС) з питань муніципальних послуг Олександр Рябий під час тренінгу у Києві для представників громад області з питання організації надання адміністративних послуг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Адмінреформа передбачає не лише об’єднання сіл чи міст, а й зміну системи надання адміністративних послуг населенню. І саме тому надання якісних адмінпослуг є одним з наріжних каменів цієї реформи. Ці послуги мають надаватися не “для галочки”, а для насправді якісного задоволення потреб населення. Надання адміністративних послуг має бути головним показником якості управління у громадах”, - заявив радник Київського ЦРМС, створеного за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону.

Участь у тренінгу взяли представники сільрад та міськрад, які вже об’єдналися в ОТГ, так і представники сільських рад, які ще не об’єдналися. Учасники заходу ознайомились з системою надання адмінпослуг в цілому, умовами, необхідними для створення Центру надання адміністративних послуг, базовим і бажаним переліком послуг ЦНАП в ОТГ, проектуванням навантаженості на кожного працівника, розрахунком вартості послуг, організацією віддаленого робочого місця ЦНАП. Окрема увага також була приділена алгоритму дій із запровадженню послуги “Видача закордонних біометричних паспортів”, аналізу існуючих інформаційних карток та розробці власної інфокартки.

“Адміністративні послуги вже не можуть надаватися без ЦНАП. Реформа і методологія прописані таким чином, що в кожній ОТГ, обласного, міського чи сільського рівня, має бути створений Центр надання адміністративних послуг. Зараз ще при райдержадміністраціях працюють ЦНАПи органів виконавчої влади, але по факту ЦНАП в РДА має бути скасований або злитий з ЦНАП органів місцевого самоврядування. Адже реформа передбачає передачу більшості повноважень саме органам місцевого самоврядування, і ЦНАПи мають бути там”, - заявив Рябий.

За його словами, наразі створення ЦНАПів в Київській області не носить інтенсивний характер з огляду на не достатньо швидкий процес створення ОТГ. Разом з тим в рамках Початкової фази з покращення якості надання адміністративних послуг для населення Програми “U-LEAD з Європою” в Гостомельській громаді було модернізовано центр надання адмінпослуг, а в Калитянській ОТГ - створено новий стаціонарний ЦНАП.

Читайте також: Як заробляти мільйони на туризмі? Унікальним досвідом ділилися в Полянській ОТГ

Крім того, за результатами першого раунду відбору у Київській області відібрано для можливої подальшої участі у Фазі впровадження Програми “U-LEAD з Європою” наступні громади: Березанська, Боярська, Великодимерська, смт Немішаєво, м. Переяслав-Хмельницький, Ржищівська, м. Славутич, Тетіївська, Узинська, Фурсівська, с. Чабани.

Станом на сьогодні триває активна робота з підготовки та здійснення візитів регіональних спеціалістів Програми з метою перевірки інформації, наданої громадами у заявках, вивчення/уточнення потреб громад на підтримку зі сторони Програми для складання технічного завдання.

“U-LEAD з Європою” - міжнародна програма, яка фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-