На Житомирщині дали

На Житомирщині дали "зелене світло" велоруху в громадах

Децентралізація
Укрінформ
У Коростишівській міській  громаді  на Житомирщині пройшов 15-кілометровий велопробіг «Зелене світло для велоруху в громадах», який має продемострувати, що велосипед є зручним та екологічним видом транспорту.

У велотурі взяли участь віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, Коростишівський міський голова Іван Кохан, представники програми «U-LEAD з Європою», ПРООН, Нацполіції та тергромад Житомирщини.

Захід пройшов за ініціативи Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Тут зібралися люди, котрі показують всій країні, що ми хочемо побудувати таку інфраструктуру, яку можна проїхати не тільки трактором, автомобілем, а ще й подорожувати по ній велосипедом. Для нас важливо, аби інфраструктура, що зараз з’являється в громадах, працювала на майбутнє кожної родини. Дякую всім, хто долучився до такого європейського свята, адже це не просто спорт, а й комунікація між людьми, які обмінюються думками та спільно вирішують проблеми. Ми сподіваємося, що веломаршрут від Кропивні до Коростишева буде нанесений на європейські карти для мандрівників і вони зможуть приїжджати сюди й відпочивати», - акцентував Зубко.

За словами віце-прем’єра, в офісі Програми «U-LEAD з Європою» буде створений окремий підрозділ, який разом із Німеччиною займатиметься розвитком велосипедного руху в ОТГ. До цього процесу зможуть долучатися і громади, пропонуючи свої маршрути.

В об’єднаних громадах розвиток велосипедної інфраструктури має йти паралельно із ремонтом та будівництвом основних доріг. У цьому переконаний керівник Програм співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні Беренд де Гроот.

«В ідею такого заходу закладений потужний меседж. Велосипед – це вид транспорту, яким можна легко користуватися щодня. Багато країн Європи за останні 20-30 років дуже розвинули велосипеди, зробивши їх невід’ємною складовою повсякденного життя. Коли ми говоримо про розвиток інфраструктури, то добре водночас розвивати велоінфраструктуру разом із локальними дорогами. Ми вирішуємо, як зробити школу кращою для наших дітей, тож подумаймо, як покращити їм і дорогу до навчального закладу», - сказав де Гроот.

Зубко та Беренд де Гроот взяли участь у велотурі «Зелене світло для велоруху в громадах» / Фото: Шамкін Данііл, Укрінформ

15-кілометровий велотур, що стартував у селі Кропивня Коростишівської ОТГ і завершився на центральному майдані міста Коростишева, зібрав близько 300 учасників. Він пройшов у форматі дружньої прогулянки без змагань та конкуренції. Учасники пробігу, які прибули без своїх велосипедів, мали можливість взяти двоколісні транспортні засоби на прокат.

По дорозі велосипедисти зупинялися на відпочинок серед лісу, а також відвідали молодіжну школу мистецтв, де зараз триває реконструкція за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку, та Коростишівську гуманітарну гімназію № 5 ім. Т.Шевченка, яка є опорним навчальним закладом.

На фініші з вдалим завершенням велотуру його учасників привітав директор Програми «U-LEAD з Європою» від німецької компанії GIZ Бастіан Файгель.

«Ми, «U-LEAD з Європою», пишаємося, що стали організатором цього заходу. Нам було приємно милуватися чудовими краєвидами вашої громади, проїхатися затишними дорогами та побачити перспективи подальшого розвитку, який ви втілюєте. Ми прагнемо підтримати проведення подібних заходів у майбутньому», - наголосив він.

Читайте також: ОТГ на Вінниччині забезпечила соцробітників велосипедами

Після велопробігу відбувся розіграш цінного призу – новенького спортивного велосипеду, щасливим власником якого став 17-річний хлопець із Коростишева. Жителі та гості міста також мали нагоду пройтися ярмарком на центральному майдані міста, а діти – весело провести час на атракціонах.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-