Зубко та Беренд де Гроот долучилися до пробігу

Зубко та Беренд де Гроот долучилися до пробігу "Зелене світло для велоруху"

Децентралізація
Укрінформ
Сьогоднішній велотур на Житомирщині зібрав понад 300 велосипедистів, громаду, велику кількість дітлахів та молоді. У заході взяли участь віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко та керівник програм співробітництва Представництва ЄС Беренд де Гроот.

Про це повідомляє Урядовий портал.

"Сьогодні ми даємо старт всеукраїнській ініціативі "Зелене світло для велоруху в громадах". І робимо це спільно з нашими друзями – європейськими і міжнародними партнерами, які допомагають Україні у впровадженні реформи децентралізації", - наголосив Зубко перед учасниками велопробігу у Коростишівській ОТГ.

За його словами, сьогодні Україна залучає найкращий досвід європейських країн: адміністративний сервіс – Швеція, електронне врядування – Естонія, адміністративний підхід до управління – Польща, енергоефективність, інфраструктура і, зокрема, дорожня – Німеччина.

Зубко та Беренд де Гроот взяли участь у велотурі «Зелене світло для велоруху в громадах» / Фото: Шамкін Данііл, Укрінформ

«Дякую всім вам, що ви сьогодні долучилися до такого європейського свята, у ході якого всі люди виходять на вулиці, пересідають на екологічний транспорт і можуть поспілкуватися між собою, з дітьми. І це не просто спорт, це один з перших велотурів, і я вірю, що це стане доброю традицією», - сказав Зубко.

Він також зазначив, що «потрібно розбудовувати велосипедну інфраструктуру, і сьогодні це реально, бо децентралізація дала громадам необхідні фінансові ресурси»

У свою чергу керівник програм співробітництва Представництва ЄС Беренд де Гроот підкреслив, що проведення велотуру у громаді на Житомирщині – це демонстрація нової України. 

«Ми можемо багато говорити про децентралізацію і про те, що ми можемо зробити. Під час велотуру ми вже побачили нову опорну школу і створений культурний центр для молоді. Але найголовніше – ми побачили ентузіазм молоді, яка здатна і гідна робити багато нових речей. Саме такий дух просуває і просуватиме далі реформи і в сфері децентралізації, і на будь-яких інших рівнях. Велосипедний рух є справжнім трендом Європи і, це є майбутнім України», - наголосив він.

Зубко висловив переконання, що сьогоднішній велотур – це лише початок великої ініціативи. На наступному етапі разом з програмою «U-LEAD з Європою», активно популяризуватиметься велосипедний рух серед школярів у громадах, проектування велосипедних доріжок і мереж. 

Читайте також: Зубко хоче передати на місця формування всіх тарифів на ЖКП

«Використовуючи німецький досвід, ми розбудовуватимемо велосипедну інфраструктуру в громадах. Переконаний, дуже скоро Україна стане такою ж велосипедною країною, як Швеція, Данія, Нідерланди, Німеччина, Австрія, і невдовзі приєднається до родини європейських держав. Для мене першим умовним фінішем є успішні ОТГ на всій території України. Я дякую партнерам з програми «U-LEAD з Європою», з якими Мінрегіон працює вже три роки. І 743 ОТГ, які сьогодні є в Україні, – це наша спільна робота з Європейським Союзом», - зазначив він.

Проект «Зелене світло для велоруху в громадах» спрямований на просування велосипедного руху як сталого, екологічно чистого та здорового засобу мобільного пересування, альтернативного до традиційного транспорту. Він реалізується Програмою «U-LEAD з Європою» у співпраці з Київською асоціацією велосипедистів за підтримки Мінрегіону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-