У Нововолинську обговорили об'єднання із сусідніми сільрадами

У Нововолинську обговорили об'єднання із сусідніми сільрадами

Децентралізація
Укрінформ
Завдяки дії закону, у громад біля міст обласного значення з’явилася унікальна нагода об’єднатися із такими містами без виборів міських голів. 

У Нововолинську доєднатися до міста можуть три сільські ради - Грибовиця, Благодатне та Гряди, маючи при цьому спільні межі. 

Нововолинськ – одне із перших на Волині міст обласного значення, яке після прийняття на початку квітня законопроекту № 6466 щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення, активно обговорює можливі конфігурації об’єднання із сусідніми сільськими радами.

Як  скористатися можливостями, що буде краще для людей? Про це йшлося під час зустрічі міського голови Віктора Сапожнікова із сільськими головами тих територій, які межують з містом. Захід відбувся за сприяння Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. 

«Ми уже працювали у напрямку об’єднання. Зустрічались із депутатами, сільськими головами, обговорювали можливості в обласній раді та державній адміністрації і в нас вималювався перспективний план розвитку нашої території, де в усіх були спільні межі. Звичайно, приймаючи таке важливе рішення, я активно їздив селами, вивчав думку місцевих мешканців і зробив невтішний висновок: села бояться об’єднуватись з містом. Страхи у всіх схожі: що місто поглине їх, забере землі, буде нав’язувати свої правила гри і виділятиме кошти за залишковим принципом”, -  наголосив Сапожніков, підкресливши, що, на його думку, ці страхи абсолютно неаргументовані. “На це я, як голова міської громади, відповідаю, що мені потрібно ще й свою самодостатню міську громаду переконати щодо об’єднання. І моя громада задасть мені такі ж питання: чи нам вигідне об’єднання?» - озвучив думки сторін Сапожніков. 

Ситуацію з об’єднанням довкола Нововолинська у форматі, передбаченому чинним законодавством, нині ускладнює рішення депутатів Грибовицької сільської ради, за яке вони проголосували на початку червня. Спираючись на добровільність утворення громади, Грибовицька сільська рада прагне доєднатись до  Іваничівської ОТГ, з якою не має спільних меж — адже сусіднє  селище Благодатне перебуває у підпорядкуванні міста Нововолинська. Щоб забезпечити спільні межі, можливий формат утворення громади – Нововолинськ, Благодатне, Грибовиця. Проаналізувати ситуацію, яка склалася, і спільно визначити шляхи її вирішення із міським головою Нововолинська та сільськими головами селищ Благодатного та Гряд, приїхали експерти Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування – Оксана Урбан та Андрій Погорілий, а також директор центру – Анатолій Пархом’юк. 

«У цій ситуації потрібно мислити глобальніше, адже не за горами той час, коли постане питання про перегляд існуючого адміністративно-територіального устрою в Україні. Якщо рішення Іваничівської ОТГ щодо приєднання Грибовицької сільради залишиться в силі, то це стане підставою для Волинської облдержадміністрації не надавати позитивний висновок щодо цього приєднання, адже воно створює умови для утворення анклаву. Тобто ситуація із Благодатним поки що невизначена, хоча це не заважає селищу приймати рішення щодо своєї подальшої долі і тут можуть бути варіанти», - наголосив  Пархом’юк. У підсумку, міський та сільські голови узгодили подальші дії міста Нововолинська, селища Благодатного та Грядівської сільської ради на шляху до об’єднання. 

Присутні також звернулися за допомогою до експертів Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування щодо фінансових розрахунків, методичної і практичної підтримки. 

Читайте також: На Прикарпатті ще 6 ОТГ отримали земельні ділянки

Програма “U-LEAD з Європою” спільно фінансується Європейським Союзом і його кранами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Ольга Шарута, Луцьк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-