У вишах Херсонщини тепер вчитимуть на лікарів та архітекторів

У вишах Херсонщини тепер вчитимуть на лікарів та архітекторів

Укрінформ
На Херсонщині самі вчитимуть у місцевих закладах вищої освіти на лікарів та архітекторів, щоб задовольнити наявний гострий кадровий голод регіону у цих фахівцях.

Про це поінформував у понеділок на прес-конференції в Херсонській облдержадміністрації голова ОДА Андрій Гордєєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні у нас є кадровий голод на спеціалістів вузького профілю: не вистачає по області вчителів близько 1700 працівників, медиків - близько 1500 працівників, не вистачає архітекторів... Тому у нас сьогодні є дві спеціальності, які ми відкрили (у закладах вищої освіти області - ред.). Згідно рішення МОН України (від 15 травня 2018 року - ред.), це "медицина" у Херсонському державному університеті, де ліцензійний обсяг (підготовки - ред.) 150 осіб, та "архітектура і містобудування" у Херсонському державному аграрному університеті - 50 осіб. Це є наші гостродефіцитні спеціальності, і ми будемо вчити собі архітекторів - молодих, нових, креативних, які будуть займатися розвитком наших населених пунктів, і будемо вчити лікарів - сімейної медицини і так далі", - розповів Гордєєв.

Як він наголосив, ніхто із вказаних спеціалістів не приїде працювати на Херсонщину, а тим більше, в її "глибинку, наприклад, із Києва чи зі Львова. "Нам треба самим готувати (таких фахівців - ред.)", - сказав голова ОДА.

Читайте також: Абітурієнти з окупованого Криму мають проблеми з українською мовою – керівник ХДУ

На прес-конференції зазначалося, що наразі на Херсонщині 35% усіх лікарів - пенсійного віку, 20% - предпенсійного. Два дільничні лікарі мають вік 80 років, проте до сих пір продовжуть працювати через відсутність заміни їм. У районах області забезпеченість лікарями менше половини від потреби.

Що ж до кадрового дефіциту архітекторів, то згідно інформації, оприлюдненій на прес-конференції, цих фахівців наразі немає у більшості районів області. "А це, знаєте, така вузька спеціальність, яка, по суті, відповідає за розвиток регіону. Якщо в регіоні немає архітектора, то значить цей район не розвивається, значить немає в ньому потреби, а немає - значить немає і відповідно, інвестиційної складової, будівельної складової, і так далі", - заявив очільник області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-