Раді пропонують заборонити

Раді пропонують заборонити "продаж повітря" на автостоянках

Укрінформ
У законодавстві має бути закріплена відповідальність паркувальників за безпеку та збереження ввірених їм автомобілів.

На сьогодні цей вид «бізнесу» є надприбутковим, бо не передбачає практично жодних капіталовкладень та взаємної відповідальності, йдеться в законопроекті «Про внесення змін до статті 977 Цивільного кодексу України щодо впорядкування відносин паркування транспортних засобів», який зареєстровано на сайті Верховної Ради.

«Розмір такого «ринку» - сотні мільйонів гривень. При цьому «паркувальники» не несуть жодних взаємних та зустрічних зобов'язань перед водіями. Гроші збираються (отримуються) просто, без всілякої логіки, притаманної цивільно-правовим стосункам, де в обмін на грошові кошти, які отримуються від одного учасника правовідносин інший учасник правовідносин має щось надати навзаєм (передати товари, надати роботу, виконати послугу тощо). Згаданий вид «бізнесу» є надприбутковий, позаяк не передбачає практично ніяких капіталовкладень та взаємної відповідальності - по суті відбувається «продаж повітря», - йдеться у пояснювальній записці до проекту.

Зазначається, що станом на сьогодні в країні так звані паркувальники транспортних засобів банально збирають гроші з водіїв, які поставили в місцях паркування транспортні засоби. 

У низці законодавчих актів України, таких як Податковий Кодекс України (ст. 10), Кодекс України про адміністративні правопорушення (ст. 1521) та інших, вживається термін «паркування транспортних засобів», однак при цьому відсутнє визначення зазначеної діяльності, розподілу повноважень та обсягу відповідальності між учасниками правовідносин, порядку здійснення такої діяльності тощо.

Читайте також: Кличко обіцяє дороге паркування у заборонених місцях Києва з вересня

З метою вирішення цього питання пропонується ухвалити законопроект, який дасть змогу ситуацію з «паркуванням» якісно відрізнити від випадків, коли водій залишає автомобіль поза охоронюваною зоною контролю, напризволяще, на власний ризик - у таких випадках зрозуміло, що ризик втрати чи пошкодження автомобіля водій приймає на себе. Інша справа, коли водій (власник) сплачує кошти в обмін на догляд за автомобілем та забезпеченням його схоронності.

Зокрема, пропонується, посвідчувати квитанцією (номером, жетоном) прийняття автотранспортного засобу на зберігання на спеціальних стоянках чи паркувальних майданчиках. При цьому суб'єкт підприємницької діяльності, який надає послуги паркування, за договором зберігання та паркування транспортного засобу на спеціальних стоянках, паркувальних майданчиках, в боксах і гаражах, зобов'язується не допускати проникнення в них сторонніх осіб і не допускати пошкодження чи викрадення охоронюваних та припаркованих транспортних засобів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-