На Чернігівщині Коропська ОТГ показала гостям зміни за півтора року

На Чернігівщині Коропська ОТГ показала гостям зміни за півтора року

Децентралізація
Укрінформ
Коропська об'єднана територіальна громада, що на Чернігівщині, приймала представників 14 ОТГ області, в тому числі – 12-ти сільських та селищних рад Ріпкинського району, що мають намір утворити Ріпкинську громаду, а також журналістів.

Навчальний візит був організований Чернігівським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону, повідомляє Укрінформ.

“Коропська об’єднана громада утворилася півтора року тому, але ми пишаємося своїми  успіхами: у нас ремонтуються дороги, працює відділення місцевої пожежної охорони в Оболонському старостинському окрузі, запрацював комфортний і по-сучасному обладнаний  ЦНАП. Створення центру надання адміністративних послуг – важливий крок для покращення якості життя жителів громади, - переконаний Коропський селищний голова Віктор Журавель. – Раніше за довідками всі йшли до приймальні селищного голови. Це було не комфортно і працівникам, і самим коропчанам. Зараз всі ці послуги надаються в одному місці, при цьому все спокійно, черг ми не бачимо. Ми ще не порахували, скільки коштів вдалося заробити працівникам ЦНАПу, але на прикладі відділу державної реєстрації прав на нерухоме майно можу сказати, що торік його діяльність принесла в казну громади близько півмільйона гривень”, - розповів селищний голова. 

ЦНАП у Коропській громаді запрацював з перших днів цього року. Для цього капітально відремонтоване приміщення в центрі міста, на це витрачено майже 1,5 млн грн (це субвенція на розвиток інфраструктури та співфінансування з бюджету громади). Наразі фахівці ЦНАПу надають понад 60 видів послуг. Впродовж дня тут обслуговують близько 20-30 осіб.

Учасники навчального візиту на Коропщину побачили, як працює відділення місцевої пожежної охорони, відвідали дитячий садочок та опорну школу в Коропі, центр дитячої та юнацької творчості, територіальний центр надання соціальної допомоги для стареньких і немічних. Йшлося також про участь громади в проектах місцевого розвитку, розвиток туристичної сфери. 

Читайте також: У Камінь-Каширському обговорили, що заважає об'єднанню громад на Волині

Зацікавив учасників навчального візиту й досвід комунального підприємства «Благоустрій», яке очолює Сергій Мурашко. Керівник розповів, що «Благоустрій» відповідає за прибирання територій, вивезення та утилізацію сміття, розчищення доріг від снігу. Тут надають додаткові послуги, придбали пилораму, виготовляють і продають деякі вироби з дерева: вбиральні, альтанки тощо. Впродовж минулого року суттєво оновилася техніка, коштом громади придбали екскаватор, причеп, подрібнювач деревини. Запроваджують роздільний збір сміття. Для цього встановлюють окремі контейнери для пластикових пляшок. Перші кроки в цьому напрямку роблять і в селах. 

“За нами закріплений полігон твердих побутових відходів, і раніше всі гілки з дерев, що ми зрізали, відвозили туди, а зараз ці гілки подрібнюємо на тріски, - розповідає керівник підприємства. – Шукаємо потенційних покупців на тріски, а в подальших намірах – придбати обладнання для пресування та виготовлення пелетів чи брикетів. Ми можемо використовувати їх для опалення - і власних приміщень, і дитсадка зі школою, адже всі наші установи вже перейшли на тверде паливо”, - підкреслив Мурашко.

На комунальному підприємстві, що відповідає за благоустрій, нині працюють 32 особи, 10 з них перебувають безпосередньо у старостинських округах, вони працюють в автономному режимі. Проте вже зараз є потреба збільшувати кількість працівників.

Побачене та почуте на Коропщині викликало щирий відгук в учасників навчального візиту. Ті, хто приїхав за досвідом, знайшли цікаві ідеї та натхнення для проектів. А представники не об'єднаних населених пунктів переконалися, що реформа децентралізації змінює життя людей сільських територій на краще.

Фото зі сторінки Володимира Бойка у FB

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-