У Камінь-Каширському обговорили, що заважає об'єднанню громад на Волині

У Камінь-Каширському обговорили, що заважає об'єднанню громад на Волині

Децентралізація
Укрінформ
Камінь-Каширський район – єдиний на Волині, де не створено жодної об'єднаної територіальної громади. Що стримує тут процеси  об’єднання, обговорили під час публічної дискусії «Успіхи і виклики децентралізації на Волині».

Захід організував Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіоном.

“Згідно із перспективним планом на Камінь-Каширщині має бути 5 громад. Наразі не створено жодної об’єднаної територіальної громади. Кожен рік зволікання із необ'єднанням – це втрачені можливості і фінанси для розвитку конкретних територій, наголосив директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування  Анатолій Пархом’юк. - Проте ще є час залучити певні ресурси, хай і не такі вагомі як у минулі роки. Для цього потрібно активно працювати, і прийняти рішення хоча би до 1 серпня, щоб ЦВК могла оголосити вибори в тих об’єднаннях, які сформуються». 

За словами голови Камінь-Каширської райдержадміністрації Валерія Дунайчика, найбільше побоювання місцевих мешканців, яке стримує об”єднання, це страх, що не розвиватимуться периферійні села, тому якраз цей напрямок має бути пріорітетним. 

«Ми маємо звернути увагу на маленькі села, які мають від 50 до 150 мешканців, бо вони страшенному занепаді. Є такі, де навіть магазин чи медпункт не працює, бо немає кому працювати. Ми не можемо допустити цього занепаду і тому повинні об’єднуватися. Іншої перспективи немає. Але хотілося б, щоб об'єднання було добровільне, щоб виплати на соціально-економічний розвиток, які передбачає держава, прийшли до нас. Бо як тільки з закону буде забрано умову про добровільність, на розвиток ніхто коштів давати не буде. Це потрібно знати і казати нашим людям, щоб вони нарешті зважувались на зміни».

Голова Камінь-Каширської районної ради Віктор Сус вважає, що у районі і досі немає громад, бо немає відповідальних за неприйняття сільськими головами виважених рішень.

«Я думаю, що саме в нашому випадку нас розхолодила надмірна демократія, бо кожен міг оголосити себе центром ОТГ і формувати свою позицію. От і маємо неможливість домовитися і зробити об’єднання згідно з розрахунками і на перспективу. Зараз я як представник районної влади практично не маю ніякого впливу на сільського голову, тому і маємо можливість добровільного об’єднання. Але з іншого боку, коли сільські голови не можуть домовитись, за це немає кого спитати, ніхто не несе і відповідальності. Камінь-Каширський район в плані розвитку не пасе задніх і про це свідчать чи не всі показники. Тому і розвиток територій в громадах теж обов’язково буде», - підкреслив Віктор Сус. 

Аналізуючи ситуацію із створенням громад на Камінь-Каширщині, координатор Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Іван Лукеря також зауважив, що основна причина відсутності об’єднань тут – безвідповідальність. 

«Район визнаний перспективним,  має можливість отримати величезні переваги: лише надходження із 15 мільйонів по ПДФО можна збільшити до 57 мільйонів додатково.  Зараз ще є унікальна можливість для міст районного значення отримати додаткові ресурси і можливості.  Щоб зрушити процес з мертвої точки, треба активно попрацювати сільським головам”, - впевнений Іван Лукеря.  

На відміну від нього, Марія Салівончик, голова найвіддаленішої Новочервищанської сільської ради у районі, яка межує із Маневиччиною, запевняє, шо не все залежить виключно від  сільських голів.  Вони уже давно шукають можливі варіанти для об’єднання, проте через неготовність сусідніх сільських рад до компромісів досі не може здійснити найважливіший для людей своєї громади крок. 

«Неправда, що об’єднання  гальмують  сільські голови, бо в нашому випадку це тільки добра воля наших людей.  В нашу сільську раду входить 2 села – Нові Червища та село Гутка Червицька. Маємо 1800 мешканців в двох селах. Інфраструктура розвинута, є 2 школи, дитячий садочок, два ФАПи. Наша сільська рада не є дотаційною, ми маємо власні кошти, які приносить ліс. Ще у липні минулого року рішенням сесії ми надали згоду до приєднання у склад Пнівненської сільської ради, як це передбачав перспективний план. Але згідно закону ми не можемо об’єднантись, якщо у нас немає суміжної території. Ми межуємо із селом Тоболи,  яке не дало згоди на об’єднання і ми зупинилися на півшляху”, - розповідає голова сільради. 

Читайте також: Єврокомісар вважає децентралізацію одним з найбільших досягнень України

Проте, вони не призупиняють пошуків виходу з глухого кута, розглядають інші варіанти.  

“Це важливий крок, який потрібно дуже розумно зробити, бо об’єднання чи доєднання – це рішення не на один рік. Ми за об’єднання і поки цей процес добровільний, потрібно використати свої можливості і зробити правильний вибір”.

Під час публічної дискусії присутні мали змогу поспілкуватись із головою успішної на Волині Дубівської об’єднаної громади – Романом Троцюком. Кількість питань і активність сільських голів під час обговорень свідчить про їх зацікавленість в об’єднанні і дає підстави сподіватись, що до кінця цього року перша громада на Камінь-Каширщині все ж з’явиться.

Програма “U-LEAD з Європою” спільно фінансується Європейським Союзом і його кранами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.  

Фото: Ольга Шарута / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-