В Україні з'явиться 10 мобільних “ЦНАПів на колесах”

В Україні з'явиться 10 мобільних “ЦНАПів на колесах”

Децентралізація
Укрінформ
Програма “U-LEAD з Європою” разом з громадою вперше в Україні реалізувала у  Славутській ОТГ на Хмельниччині модель організації надання адмінпослуг у форматі справжнього "мобільного офісу".

Про це повідомила керівник напряму з покращення якості надання адміністративних послуг для населення Програми “U-LEAD з Європою” Сусанна Делланс на презентації у Києві роботи першого мобільного ЦНАПу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"В рамках наступної фази реалізації Програми в Україні з’явиться не менше 10 мобільних центрів надання адмінпослуг у тих громадах, які цього найбільше потребують. Для того, щоб отримати допомогу на створення мобільного ЦНАП, очільникам громад потрібно подати заявку на участь в Програмі “U-LEAD з Європою”, - заявила Делланс.

Перший в Україні мобільний центр надання адміністративних послуг, який уже працює у Славутській ОТГ, - це спеціальне авто, повністю облаштоване для двох адміністраторів та трьох відвідувачів, яке працює в форматі повноцінного ЦНАП та надає 80 послуг у форматі "єдиного вікна" безпосередньо в селищах та селах. Працівники ЦНАП регулярно відвідують мешканців віддалених населених пунктів Славутської громади: протягом тижня передбачено 5 маршрутів, які покривають 20 населених пунктів. Завдяки “ЦНАП на колесах” більше 8 тис. жителів громади, в тому числі пенсіонери та люди з інвалідністю, отримали якісний доступ до адмінпослуг. Мобільний ЦНАП є пілотним проектом, на основі якого будуть впроваджені аналоги в інших  регіонах України. Вартість мобільного ЦНАП становить 1,6 млн грн, не менше 10% цієї суми профінансувала громада.

Зубко відвідав перший в Україні мобільний центр надання адміністративних послуг/ Фото Володимира Тарасова

“Реформа децентралізації – це, у першу чергу, розвиток людського потенціалу. Невід’ємною складовою цього розвитку є наближення послуг до людини та надання якісних сервісів, зокрема й адміністративних послуг. Центри надання адміністративних послуг є обличчям влади у громадах. Тому розбудова системи ЦНАПів є маркером успішності реформи”, - наголосив під час огляду мобільного ЦНАПу віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

За його словами, сьогодні вже впроваджується маршрутна карта зі створення розгалуженої мережі ЦНАПів по всій Україні. “Це є нашим спільним з міжнародними партнерами планом на найближчі три роки. Саме в таких центрах українці матимуть змогу спілкуватися з владою через прозорі офіси, уникаючи звернень до чиновників. Дякую партнерам з Програми “U-LEAD з Європою” за підтримку реформи і всебічну допомогу у реалізації планів щодо розбудови мережі ЦНАПів у громадах. Зокрема, за пошук і реалізацію нестандартних рішень, таких як “ЦНАП на колесах”,  - зазначив Зубко.

Європейський комісар з питань європейської політики сусідства та перемовин із розширення Йоганнес Ган, який також ознайомився з роботою мобільного ЦНАПу, зазначив, що він “дуже вражений”. “Це - чудово. І навіть порівняно з багатьма новими країнами-членами ЄС це дуже гарний приклад. Я навіть відчував трохи заздрість, коли бачив, як розвиваються ці нові можливості. І дійсно бачу, наскільки це є важливими для розвитку України та її репутації”, - заявив єврокомісар.

У мобільному ЦНАПі надаються найпопулярніші серед жителів громади послуги, передбачена можливість встановлення паспортного обладнання, працює термінал для розрахунків платіжною карткою. Плата за надані послуги надходить до бюджету громади. “ЦНАП на колесах” включає в себе й модель “виїзного адміністратора”, коли послуги надаються громадянам “на дому”. Працівники мобільного ЦНАП пройшли навчання з підвищення кваліфікації, спеціально розроблене шведсько-українськими експертами Програми  “U-LEAD з Європою”.

Читайте також: Розвиток гірських територій обговорять на Карпатському форумі

Кращі практики створення та поліпшення якості надання адміністративних послуг в ОТГ, які були напрацьовані та впроваджені в 26 громадах пілотної фази, будуть застосовані до всіх ЦНАП, що відкриються чи поліпшать роботу під час наступної фази Програми - це приблизно 600 центрів до кінця 2020 року.

“U-LEAD з Європою” - міжнародна програма, яка фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-