Справи

Справи "Беркуту": опівночі з палати Шаповалова мають зняти варту

Укрінформ
Подільський райсуд не зміг провести засідання у справі екс-командира харківського "Беркута" Віктора Шаповалова, хоча у п'ятницю останній день дії запобіжного заходу - тримання його під вартою.

Про це у коментарі журналістам повідомив прокурор Департаменту спецрозслідувань ГПУ Валерій Смирнов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Обвинуваченому (Шаповалову - ред.) зробили операцію. Сьогодні його перевели з реанімації в стаціонарну палату. Ми намагалися провести судове засідання через відеоконференцію з медичним закладом, але він відмовився брати участь. Суд не має права його примусити. Ми заперечували. А у нас, по суті, ініціювалася окрема процесуальна дія - вирішити питання щодо продовження або непродовження запобіжного заходу. Запобіжний - (тримання - ред.) під вартою. У обвинуваченого сьогодні о 24:00 автоматично закінчується строк дії запобіжного заходу", - сказав прокурор.

Він зазначив, що у подальшому сторона обвинувачення буде вирішувати питання про вручення клопотання щодо обрання запобіжного заходу, але ще деякий час Шаповалов не буде перебувати під дією запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

На запитання, коли теоретично клопотання про обрання Шаповалову запобіжного заходу може бути розглянуто, Смирнов уточнив, що це можливо буде зробити тільки тоді, коли обвинувачений буде мати можливість фізично прибути до зали суду, або якщо Шаповалов дасть згоду на участь у засіданні у форматі відеоконференції.

"Але, наскільки я почув, обвинувачений принципово заперечує проти участі шляхом відеоконференції", - додав прокурор.

"У нас немає жодної інформації, що хвороба фейкова, він дійсно перебуває у тяжкому стані. Діагноз медичний я не маю право озвучувати", - наголосив Смирнов.

Читайте також: Злочини Майдану: екс-беркутівець Шаповалов визнає не всі обвинувачення - адвокат

Як повідомлялося, 10 березня 2016 року Подільський райсуд Києва розпочав розгляд справи щодо екс-командира роти харківського підрозділу "Беркут" Віктора Шаповалова. Йому інкримінують перевищення службових повноважень, що призвели до загибелі або поранення 110 активістів Євромайдану 18 лютого 2014 року в Києві.

3 жовтня 2016 року Шаповалов у суді визнав свою провину, попросив вибачення та назвав прізвища колишніх колег, які отримували набої зі свинцевою картеччю замість гумових куль.

Раніше Шаповалов перебував в СІЗО, а потім його доставили в лікарню через погіршення стану здоров'я. Останнє засідання у цій справі відбулося тиждень тому.

Фото: hromadske.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-