У Шахівській ОТГ на Донеччині обговорили перспективи малого бізнесу

У Шахівській ОТГ на Донеччині обговорили перспективи малого бізнесу

Децентралізація
Укрінформ
У Шахівській об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) пройшов семінар за участю фахівців профільних департаментів Донецької обласної державної адміністрації з питань розвитку підприємницької діяльності у сільській місцевості.

Організатором заходу виступив Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». 

«Щоб покращити розвиток сільських та селищних ОТГ, ми зібрали представників рідних департаментів для проведення навчальних семінарів. Розповідаємо про ризики та можливості, які відкриваються перед жителями громад у зв’язку із веденням підприємницької діяльності», - зазначила представник обласного управління з впровадження реформ та децентралізації Ірина Печка. 

Понад 70 місцевих жителів, серед яких фермери, підприємці, безробітні та соціально вразливі верстви населення також прибули на семінар, щоб дізнатися про можливості розвитку сільського господарства для збільшення бюджету ОТГ. Учасників семінару зацікавила інформація про особливості підприємництва в аграрній сфері, багато питань було про відшкодування з державного бюджету на утримання поголів’я великої рогатої худоби та реалізацію в Донецькій області програми «Український донецький куркуль». 

Читайте також: На Харківщині обговорили переваги сільськогосподарської кооперації
Представник обласного департаменту економіки Ірина Дудуляк поінформувала жителів Шахівської громади про  кроки, які необхідно зробити для участі в конкурсі на отримання гранту в рамках програми «Український донецький куркуль». 

Під час проведення семінару неодноразово наголошувалося, що одночасно можна скористатися підтримкою з різних джерел і не треба боятися подавати заявки, лише таким чином можна навчитися їх складати та розраховувати на допомогу. 

На даний час у Донецькій області створені шість сільських та селищних об’єднаних громад. Планується, що в кожній відбудеться подібний семінар, щоб роз’яснити жителям їхні можливості та перспективи. 

За словами радника з місцевих фінансів Донецького ЦРМС Сергія Івахніна, проведення подібних навчань з розвитку малого бізнесу на селі сприятиме, по-перше, збільшенню доходів бюджету ОТГ, по-друге - створенню нових робочих місць, по-третє - громада зрозуміє, що вона самостійно починає вирішувати свою подальшу долю: “або «напружувати м’язи» та покращувати життя, або продовжувати жити як і раніше». 

На території Шахівської ОТГ з населенням трохи більше 3 тис. людей функціонують 4 великі сільськогосподарські підприємства, 17 фермерських господарств, 120 одноосібних господарств. За словами заступника Шахівського сільського голови Олексія Шапка, в громаді в основному розвинуто рослинництво, вирощують пшеницю, соняшник, ячмінь. Тваринництво розвинуте слабко, головним чином корів тримають одноосібні господарства. 

Загальна територія Шахівської ОТГ становить 23 176 гектарів. Під сільським господарством зайняті 17,2 тис. гектарів.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Дмитро Онопрієнко, КРАМАТОРСЬК

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-