Археолог спростовує легенду про дату заснування Житомира

Археолог спростовує легенду про дату заснування Житомира

Укрінформ
Археолог Олександр Тарабукін на основі результатів розкопок спростовує, що Житомир, як вважалося раніше, заснований у 884 році.

Про це Тарабукін - старший науковий співробітник Житомирського обласного краєзнавчого музею - розповів на презентації своєї книги «Житомир у давнину» в обласній бібліотеці ім.Ольжича 10 травня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ця книга руйнує міфи про історію Житомира. Дата, викарбувана на пам’ятному знакові на Замковій горі про те, що місто було засноване у 884 році, є міфічною. Дослідник Тіт Вержбицький у 1880-х роках додав у свій нарис, що Житомир заснований у 884 році. Чому він це написав - невідомо, адже жодних доказів достовірності саме цієї дати немає ні в археологічних, ні в історичних джерелах», - зауважує Тарабукін.

Книга дослідника складається із 14 розділів і охоплює період від кам’яного віку аж до походу монголів, тобто до середини ХІІІ століття. Кожен розділ ілюстрований археологічними знахідками, викопаними на території міста.

Історична частина Житомира займала незначну частину території, яку нині можна легко обійти, а далі розпочиналися сільські поселення. Радянська влада зрівняла найдавніший район міста із землею. Якщо ту територію розкопати, то можна натрапити на справжні «житомирські Помпеї».

«У тій частині, де проводилися розкопки, тобто можемо її обмежити вулицями Замковою, Басейною, Кафедральною, Рильського до Будинку правосуддя, й існував історичний Житомир. На картах XVIII століття він називається містом, а далі починалися вже сільські території. У місті був замок – центральна цитадель, від якого відходило сільське поселення, де жили шляхтичі, ремісники, там і знаходився ринок. Культова частина поділялася на дві – православну і католицьку», - пояснює дослідник.

Читайте також: У Коростені розроблять патріотичні маршрути для туристів

Сам автор акцентує, що його книга – це не відповідь на запитання про історію Житомира в останній інстанції, а фундамент для майбутніх досліджень.

На основі праці створена пересувна виставка «Житомир стародавній», яка функціонує в обласному краєзнавчому музеї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-