Бузька ОТГ: маленька громада з великими амбіціями

Бузька ОТГ: маленька громада з великими амбіціями

Децентралізація
Укрінформ
Бузька ОТГ – одна з найменших громад на Миколаївщині. Наразі вона об’єднує лише 4 тисячі людей в двох селах. Але має великі амбіції. 

Очолює громаду енергійний 28-річний юрист Юрій Заволока. Однією з її головних особливостей є те, що тут не тільки вміють заробляти гроші, а й знають, як їх з користю витратити. Бюджет громади в минулому році склав 26 млн грн, з них 15 млн грн – власні. У цьому році планують заробити більше. 

Про здобутки та перспективи розвитку Бузької ОТГ журналісти змогли дізнатися завдяки прес-туру, організованому Миколаївським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. 

Ставка – на альтернативну енергію 

Відомою Бузька ОТГ стала кілька місяців тому, коли посіла друге місце в проекті «Громада на мільйон», який проходив на одному із загальнонаціональних каналів. Це дало їй можливість отримати 250 тисяч гривень на розвиток від спонсорів. Наразі тут під ці кошти розробляють проект на придбання та установку тріскодробарки для місцевого комунального підприємства. Вона дасть можливість переробляти дрова і забезпечувати об’єкти соцсфери альтернативним дешевим паливом. 

Можна сказати, що мешканцям цих сіл пощастило. На їх території є чотири сільськогосподарські підприємства, кар’єри по видобутку піску, термінал СП «Нібулон» по прийманню та очищенню зерна. Всього на території сільської ради зареєстровано 36 суб’єктів підприємницької діяльності та 126 одноосібників. Всі вони платять податки до місцевої громади і це, донедавна, було основою надходжень до бюджету. Але Юрій, ставши на чолі громади два роки тому разом зі своєю командою, зрозумів – цього замало. Треба шукати додаткові шляхи для розвитку, благо, можливості для цього є, варто, лишень, розумно їх використати. Однією з таких можливостей є генеруючі електростанції на сонячних батареях. 

Одна з них, потужністю 29,3 МВт ПрАТ «Нептун Солар» працює на території сільради ще з 2013 року. Електростанція складається з фотоенергетичних модулів на базі мультикристалічного кремнію та 29 інверторних станцій. 

«Установка щороку генерує 57 млн кіловат-годин екологічно чистої електроенергії. Це дозволяє запобігти викидам в атмосферу 28 тис тонн вуглекислого газу. Тут працює 24 працівники, договір оренди землі на 49 років», - розповідає генеральний директор ПрАТ «Нептун Солар» Максим Смолін.

«Завдяки реалізації цього проекту бюджет Бузької сільської ради отримує щороку близько 650 тис грн за оренду 59 га землі. Це більше, аніж якби ми здали її під сільгоспвиробництво. Платять щомісячно. Це інвестиція, яка 49 років приноситиме кошти громаді», - розповідає голова ОТГ Юрій Заволока. Зрозумівши, що будівництво сонячних батарей на території сільської ради – це поповнення бюджету та створення нових робочих місць, тут вирішили на одній станції не зупинятися. 

«На початку цього року ми вже уклали договір оренди землі площею 27 гектарів під розміщення ще однієї сонячної електростанції. Цей об’єкт в рік приноситиме нам 550 тисяч гривень. Ми порахували - це 21 тисяча з кожного гектара. Таку ціну не готовий платити за оренду жоден сільгоспвиробник», - наголошує лідер громади. 

За його словами, зараз вони працюють відразу з трьома інвесторами, які хочуть поставити тут ще чотири сонячні електростанції. Проводить громадські слухання, оформляють відповідну документацію. Одна з ділянок, яку також планується передати під електростанцію, наразі знаходиться під сміттєзвалищем. Але інвестор погодився її очистити і орендувати. Причому, громада готова навіть продати її згодом, якщо буде така потреба. Такий досвід вже є. Скажімо, компанія «Нібулон», яка тут певний час орендувала 12 га землі під зернотермінал, нещодавно висловила бажання викупити цю ділянку. Місцева громада на це пішла, і, як результат, буквально днями отримала додаткові 6,5 млн грн на розвиток і поліпшення інфраструктури. 

«Мене інколи запитують, що вигідніше, здавати в оренду, чи продавати землю. Але, на мою думку, тут потрібен диференційований підхід. Компанія «Нібулон» - це соціально відповідальний інвестор. Він, окрім оренди, платить земельний податок, допомагає нам реалізувати різні соціальні програми. Тим більше, що там працюють наші люди, які отримують зарплату, і, відповідно, відрахування з неї також йдуть у бюджет громади. Отож ми маємо втримати такого інвестора», - впевнений Юрій Заволока. 

Є робота – є перспектива

Та не лише одними сонячними батареями переймаються у Бузькій ОТГ. Створення нових робочих місць – одне з головних питань, яке тут  намагаються вирішити. Наразі у громаді залишаються не працевлаштованими щонайменше тисяча людей працездатного віку. Тому залучення інвесторів і створення для них відповідних умов – одне з головних завдань. З цією метою навіть впровадили нову посаду – проектний менеджер. 

«Спочатку ми хотіли збудувати консервний завод. Адже у нас майже в кожному дворі селяни вирощують овочі – починаючи з ранньої редиски і завершуючи буряками та морквою. Вони возять свою продукцію на ринок, але не завжди можуть продати її в достатній кількості. Отож переробляти овочі на місці – це один з наших перспективних планів. Проте для цього потрібен серйозний інвестор. Приблизні прорахунки показали, що на це піде понад 30 млн грн. Отож наразі ми в пошуках. Але є більш реальніша на сьогодні задумка. Для початку у селі Бузькому хочемо зробити сучасне сховище для овочів та фруктів та забезпечити логістику», - розповідає голова ОТГ. 

Не приховує молодий голова і ще один свій аж надто амбітний як для такої невеликої громади план. 

«Є задумки створити тут щось на кшталт промислового парку і створити 2-3 тисячі робочих місць. Це реально. У нас є відповідна інфраструктура – залізничне сполучення, вихід до річки тощо. Зараз ми над цим працюємо.  Цей задум вирішив би відразу кілька проблем – працевлаштував  наших людей і збагатив  бюджет громади настільки, що ми могли б створити найсучасніші умови проживання для наших селян», - ділиться своїми планами Юрій. 

Від стадіону зі штучним покриттям – до занять воркаутом 

Паралельно з економічними питаннями, тут вирішують і соціально-побутові. Вже зараз у громади є певні кошти, які вона може витратити на облаштування територій, ремонти соцоб’єктів, будівництво місцевих доріг тощо. 

«У минулому році ми витратили на власний розвиток 8 млн грн. В цьому році, з урахуванням грошей від продажу земельної ділянки, ця сума має подвоїтися», - впевнений голова ОТГ. 

А витрачати кошти тут є куди. На балансі громади наразі 2 дитсадки, 2 школи, 2 медичні амбулаторії, 2 будинки культури тощо. Всі ці об’єкти потребують капітальних та поточних ремонтів, модернізації опалювальної системи, благоустрою територій тощо. Чималий головний біль - ремонт місцевих доріг. 

«В минулому році ми капітально відремонтували 1 км дороги. Це обійшлося нам у 3 млн грн. В цьому році хочемо зробити вже 1,5-2 км. Це дуже затратно, але важливо», - бідкається очільник громади. 

Але, як то кажуть, не хлібом єдиним опікується актив ОТГ. На думку Юрія Заволоки, щоб утримати молодь на селі,  їй потрібен не лише інтернет (а він тут є), а ще й можливість займатися спортом, брати участь у різних змаганнях. Це не лише додає здоров’я, а й відволікає від поганих звичок. Сказано – зроблено. А відтак з’явився у Таборівці поблизу місцевої школи новенький сучасний стадіон зі штучним покриттям. На це пішло 1,5 млн грн, але чи багато ми зустрічаємо сіл, де діти мають можливість круглий рік грати у футбол чи займатися іншими видами спорту? Відповідь очевидна. Тим більше, що є тут можливість спробувати себе і в екстремальних видах спорту, які так полюбляє нинішня молодь – майданчик, обладнаний тренажерами для занять воркаутом. 

«Наразі реалізуємо ще один амбітний план – будівництво сучасного спорткомплексу у селі Бузьке. Ми вже замовили проект, є земля. А держава пообіцяла допомогу у цьому питанні у вигляді 7,5 млн грн субвенції на розвиток територій», - зазначає Юрій Заволока. 

Приділяють тут увагу і питанням безпеки. Наразі у селах, крім дільничного інспектора поліції, працює громадське об’єднання «Буревісник», яке допомагає підтримувати правопорядок. Його очолює інспектор муніципальної варти, який перебуває на посаді у штаті ОТГ. У найближчих планах – обладнати населені пункти громади камерами відеоспостереження. 

Тутешні бджоли не лише гудуть, а й лікують 

Бузька ОТГ розташована в мальовничому місці на березі Південного Бугу. Красива природа, ставки, озера та балки – все це наводить на думку, що місцева громада могла б заробляти на зеленому туризмі. Запитую про це голову. 

Читайте також: Громади Житомирщини обговорювали стратегії розвитку освіти

«Ми не лише мріємо про це, а вже й намагаємося робити перші кроки в даному напрямку. Насамперед, йдеться про такий елемент розвитку туризму як «сон на вуликах» або апітерапія. Зараз це дуже популярно. В одній нашій садибі є люди, які збудували на своїй території дерев’яний будиночок, в нижній частині якого знаходяться вулики. Людина, перебуваючи там, отримує лікування. Господарі готові зареєструвати приватне підприємство, приймати бажаючих і платити податки, а ми будемо забезпечувати їм потік клієнтів. Отож, громада матиме від цього певний зиск», - захоплено ділиться своїми задумками очільник ОТГ. 

А господарі садиби - Світлана та Олександр Макаренки, де вже сьогодні можна займатися апітерапією, із задоволенням проводять для журналістів невеличку екскурсію і розповідають про переваги «сну на вуликах». 

Є в активістів громади задумка побудувати готель і приваблювати туристів рибалкою, шашликами, прогулянками на човні з кавою. А ще надати можливість їм відвідати інші цікаві місця області. Отож працювати є над чим. Хочеться, лишень, побажати очільнику громади та його команді, щоб у них вистачило сил і молодечої енергії для реалізації всього задуманого. 

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки. 

Фото Алла Мірошниченко / Укрінформ 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-